Човек може читавог живота да жваће и гута оно досадно „мора се“, „такав је живот“, а може и да одмахне руком и – постане краљ. Јер лепо је бити краљ.

Не знате такве примере?

…а полиција Берлина је почетком четрдесетих у личним исправама једног пензионисаног циркуског акробате написала: „циркуски уметник, својевремено краљ Албаније“.

И заиста, авантуристичке тринаесте године, када се из Отоманског царства изродила нова држава звана Албанија јавила се прека потреба за краљем.

А краља није тако лако наћи. Аудиција је била озбиљна, политички жири се бавио интригама и стављао своје улоге са изразом професионалних превараната на лицу. Многи су били жељни високог и ситог места, па и братанац турског султана принц Халим.

И док је жири претварао слабе играче у џокере, а принц Халим учио албански, двојица немачких авантуриста – акробата Ото Вите и гутач мачева Макс Плепсиг ковали су свој план.

Такав план, да једноставнијег нема.

Ствар је у томе што је Макс приметио да његов пријатељ Ото јако подсећа на тог Турчина који се озбиљно спремао да постане албански краљ.

Максово оштро око и зајебантска природа Ота довели су до тога да je августа те 1913. године у Драчу „принц Халим“ изашао пред народ.

И народ се јако радовао, као што се од народа и очекује.

И почео је циркус – владавина принца Халима. Нажалост, није дуго трајала. Спретни немачки акробата је на албанском трону провео само пет дана.

Народ га је за тако кратко време јако заволео. Јер Халим није био шкрт делећи милостињу, активно је користио услуге харема, истакавши да у њему жели само домаће албанске лепотице, добио кључ од оскудног државног трезора, наградио неколико стотина људи и објавио рат Црној Гори.

Речју, много је урадио за добробит државе.

Али ову идилу која је обећавала свеалбански просперитет прекинуо је телеграф и лажног Халима су замолили да сиђе с трона.

Баш тако, замолили га.

Учтиво.

Није им падало на памет да га кажњавају, јер Ото је био заиста добар краљ.

Прави албански краљ. Штета што је „трајао“ само пет дана.

Али он је до краја живота делио визит карте на којима је писало да је бивши албански краљ…

И умро је као прави краљ – 13. августа, на дан свог крунисања.

…Док прави Халим никада није постао албански краљ. И џаба је као будала учио албански.