У петак су се у Руском дому у Београду окупили пензионисани официри српске војске, резервисти, као и истраживачи новије историје земље, а посебно НАТО агресије на Југославију 1999. године.

Јунаци вечери су били учесници догађаја од пре 22 године: пензионисани пуковници Војске Југославије Славиша Голубовић из 3. дивизиона 250. ракетне бригаде ПВО и Золтан Дани, бивши командант овог дивизиона, који је 27. марта 1999. године у 20 сати 40 минута оборио амерички Ф-117А уз помоћ совјетског ПВО система С-125 „Нева“. Овај „невидљиви“ авион се у то време сматрао симболом америчке технолошке моћи.

Славиша Голубовић представио је издање на руском језику своје књиге „Пад ноћног сокола“ (Падение ночного ястреба)- својеврсног историјског споменика, који детаљно описује подвиг српске војске.
Као подсетник на ову победу, на сцени је био изложен фрагмент „невидљивог“ чудовишта које је пало у поље у близини Шапца. Део авиона је у Руски дом донео лично пуковник Золтан Дани.

У сали су били и други пензионисани војници који су били директни учесници догађаја 1999. године. Захваљујући њиховим напорима, борбености, патриотизму и одличној обуци, Југославија је успела да се одупре и чак непријатно изненади НАТО агресоре – што је у то време изгледало потпуно немогуће.

404 странице књиге садрже јединствене фотографије и архивску грађу, приче непосредних учесника рата, шеме и мапе. На екрану је приказана видео реконструкција онога што је могао да види оборени пилот. Учесници догађаја су објаснили како је совјетска ракета оборила амерички авион.

Почасни гост презентације ове књиге на руском језику био је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко. У свом обраћању приметио је да је био присутан и на презентацији књиге у Москви.

rpt

„Тешко је ове трагичне догађаје у Југославији назвати тачније него агресијом, и то са било које тачке гледишта — моралне, људске, политичке и са становишта међународног права. Многи то називају „оружаном кампањом“ или „бомбардовањем“, али мислим да није довољно то назвати бомбардовањем. Сви знамо да је агресија била унапред припремљена. Једноставно је одлагана да би се пронашли нови разлози и изговори… Председник Србије Александар Вучић је на догађају посвећеном 22. годишњици почетка ових догађаја нагласио да је сваки дан агресије одузео живот бар једног детета. Русија се увек противила тој „акцији“, тим пре што је покренута без одобрења Савета безбедности УН. И данас наше мишљење остаје исто“, рекао је амбасадор.

rpt

Књига „Пад ноћног сокола“ већ је добила много награда, укључујући и руске. На 11. Међународном словенском књижевном форуму „Златни витез“ Славиша Голубовић је одликован „Златном дипломом“ у категорији „Историја словенских народа“. Поред тога, његов рад је добио признање „Београдски победник 2020“.