Информација која се почетком августа појавила у медијима да је Београд набавио кинески ПВО система FK-3 узбунио је читав Балкан. Касније се сазнало да је уговор потписан још 2018. али је држан у тајности. То је већ велики успех кинеске војне индустрије пошто кинеско оружје долази у само срце Европе. 

Међутим, месец дана раније Србије је добила из Пекинга и офанзивне беспилотне летелице СН-92А Rainbow, и Београд, наравно, ризикује да поквари односе са САД и ЕУ због кинеског  оружја. 

После састанка са амбасадором Народне Републике Кине у Београду 2018. године, министар одбране Александар Вулин рекао је да је „партнерство Србије и Кине сјајан пример међународне сарадње“, истичући да је Пекинг стратешки партнер и један од најпоузданијих пријатеља Србије, као и то да Министарство одбране даје значајан допринос развоју односа две пријатељске земље.

Србија затвара своје небо

О куповини кинеског ПВО система FK-3 говори се у годишњем извештају државног увозника и извозника оружја, компаније Jugoimport SDPR. У истом документу се наводи да је 2019. године Београд потписао низ уговора о куповини оружја у вредности од 620,3 милиона долара. Највећи се тичу модернизације МиГ-29, набавке недавно представљених кинеских извиђачких и офанзивних беспилотних летелица CH-92A, француског ПВО система Mistral-3, и кинеског FK-3.  

FK-3 је извозна верзија система противракетне одбране HQ-22 којим се последње четири године масовно наоружава кинеска армија. FK-3 могу да уништавају циљеве на даљини до 100 км и висини до 27 км. FK-3 може истовремено да гађа шест циљева са 12 ракета. 

 Цена кинеског ПВО система није обелодањена, али очигледно је да Београд може да га приушти. Могуће је и да је Кина Србији доделила кредит за његову куповину. Уз помоћ ових комплекса, као и руског „Панцира“ земља ће у потпуности затворити своје небо и контролисати ваздушни простор, како свој тако и читавог региона. 

Треба напоменути да је све стране системе ПВО немогуће интегрисати у један, али са друге стране, куповином оружја од различитих произвођача Београд јача своју позицију на међународном нивоу. 

Медији су још 2018. године јавили да је Србија упутила захтев за испоруку 2021. године руског комплекса С-300ПМУ-2, али ни Београд ни Москва још увек нису званично потврдили ове информације. Можда се све то држи у тајности због страха да ће Вашингтон казнити Србију санкцијама за куповину руског оружја? 

Пегаз

Кинези ће помоћи Србима да направе своју беспилотну летелицу

На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници 4. јула одржан је приказ нових беспилотних летелица CH-92A, које имају могућност напада ласерски вођеним ракетама на циљеве на земљи и чијом набавком је значајно унапређена способност извиђања из ваздушног простора. Ове летелице своје циљеве могу да гађају са удаљености од око девет километара, а истовремено да са раздаљине од 250 км снимају терен и положај непријатељских јединица и објеката дубоко на непријатељској територији. Тако је Србија прва у региону ојачала своју армију беспилотним летелицама тако великих могућности. 

instagtam @buducnostsrbijeav

Максимална висина лета је 5.000 метара, а брзина нешто мања од 200 километара на сат. 

Занимљиво је то да упоредо са набавком ових летелица у сарадњи са кинеским партнерима у току је процес развоја домаће беспилотне летелице „пегаз“. Очекује се скори почетак серијске производње мале беспилотне летелице „врабац“, чији је прототип уведен у наоружање Војске Србије. 

„У Кини ће се обавити опремање наших беспилотних летелице оптоелектроником, аутопилотом, линком и софтверима. Пегаз ће заправо бити сличан CH-92A кад је реч о карактеристикама и могућности, али нешто мањих габарита. Моћи ће да обавља извиђачке задатке, да се користи за коректуру артиљеријске ватре, да обележава циљ ласером и да дејствује по циљу ласерски вођеним ракетама. У почетку користиће се купљене кинеске ракете FT-8D, али радићемо и на развоју одговарајуће домаће ракете“, изјавио је др Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе. 

Кинески поклони

2011. године према Билатералном плану војне сарадње четири српска официра прошла су месечну обуку у Кини. 2019. године у Србији су обучавани официри Народноослободилачке војске Кине: кинеска војска је савладала технологије рада са радиоактивним изотопима и хемикалијама у нуклеарном центру у Крушевцу и у Институту за нуклеарне науке „Винча“.

Међутим, много је важније то што је Кина у септембру 2019. године донирала војну опрему Србији у износу од четири милиона евра: 40 возила, од којих је 28 сада у служби српске војске. То су самоходна инжењерска возила, вишенаменска транспортна возила и друга специјална возила.

„До сада Народна Република Кина издвојила је 8 милиона и 900 хиљада евра кроз различите донације за нашу војску, а ова донација износи готово четири милиона евра“, рекао је у септембру 2019. министар одбране Александар Вулин. 

„Драго ми је што ће инжењерска возила и опрема бити корисни за развој Војске Србије. Сматрам да је војна сарадња саставни део нашег свеобухватног партнерства. Недавна посета нашег потпредседника Централне војне комисије Србији била је веома успешна и ово је важно за јачање будуће сарадње наших армија“, рекла је амбасадорка Народне Републике Кине у Београду Чен Бо.

2020. године требало је да се одрже прве вежбе специјалних јединица две војске, али оне су одложене због епидемије корона вируса.


Наоружавање Војске Србије постало је недвосмислен сигнал остатку региона и Европи да Београд неће дозволити дестабилизацију војно-политичке ситуације на Балкану и да ће сви морати да узму у обзир његово мишљење.