На привременом полигону Пештер код Сјенице одржане су највеће последњих деценија војне вежбе „Муњевити удар 2021“ уз учешће руске војне технике коју је раније Београд купио од Москве или добио у оквиру споразума о војној сарадњи.

Више од 2.300 припадника специјалне јединице, Копнене војске и Ратног ваздухопловства на више полигона извели су нападну операцију уз употребу тенкова, борбених возила, артиљеријских система и оруђа, авиона, хеликоптера, даљинских пилотираних ваздухоплова, ПВО систеам и наоружања пешадијских и специјалних јединица. На вежбама је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Посаде тенковаТ-72 су представиле борбене могућности уз употребу савремних опто-електронских и нишанских система. Учествовало је 11 авиона МиГ-29, хеликоптери Ми-35 наоружани ракетама „Атака“.

Отворена је ватра из ПВО система Панцир-С1, а кориштена су и оклопна возила БРДМ-2М. Остала војна техника је претежно српске производње.

„Муњевитом удару 2021“ претходила је провера борбене готовости преко 15 хиљада српских војника на осам различитих полигона.

Русија је раније предала Србији 30 модернизованих тенкова Т-72МС, 30 возила БРДМ-2, седам хеликоптера Ми-17 и Ми-35, шест ловаца МиГ-29. Београд је такође купио системе Панцир-С1. Како преноси агенција ТАСС, Србија је највећи увозник руског оружја и војне технике у Европи.

Фотографије: Министарство одбране Србије