Припадници Војске Србије на полигону „Рајевски“ са колегама из Русије и Белорусије увежбавали су падобранске скокове и спуштање из хеликоптера низ конопац. Ово је изјавио заменик команданта Ваздушно-десатних снага руске армије које се налазе у саставу мировних трупа као и здружених снага оперативног реаговања генерал-потпуковник Андреј Хoлзаков. Такозвана активна фаза вежбе одржаће се од 16. до 18. јуна.

„Сваке године се у овом формату на територији једне од земаља учесница (Белорусија, Русија и Србија) изводе заједничке војне вежбе. У овој години домаћин је Новоросијска десантно-јуришна брдска дивизија из састава ВДВ, тачније њен војни полигон Рајевски који се налази недалеко од Новоросијска. Основни задаци који су предвиђени за ову годину су оперативно увезивање и координација не само јединица на терену, него и команди које учествују у реализацији вежбе, ради формирања колективног руковођења које несметано мора да се одвија у различитим условима“, рекао је генерал Холзаков.

Укупно је ангажовано око хиљаду војника из Русије, Белорусије и Србије. Како је саопштило руско Министарство одбране, међу њима је више од 500 припадника ваздушнодесантних јединица Руске Федерације, око 300 њихових колега из Белорусије и око 100 из Србије. Користи се више од стотину средстава руске и око 60 средстава белоруске војне технике која је до Новоросијска превезена возом из Витебска, града у којем је смештена белоруска ваздушнодесантна јединица.

Командант белоруских Снага за специјалне операције пуковник Владимир Бели је рекао да је основни задатак ове војне вежбе конкретан продужетак међународне војне сарадње са „словенском браћом и колегама из оружаних снага Русије и Србије. Уколико говоримо о чисто војним темамама кад су у питању циљеви ове вежбе, наш основни задатак је размена искустава по питању противдиверзантске и противтерористичке борбе“, рекао је белоруски пуковник.

Потпуковник Војске Србије Горан Видаковић је истакао да у претходним годинама није забележен ниједан инцидент када су у питању вежбе овог формата. Он је изразио наду да ће овогодишњи заједнички сусрет протећи „на високом нивоу“, где ће сви учесници приказати најбоље резултате.

Међународне војне вежбе „Словенско братство“ се одржавају од 2015. године. У септембру 2020. године руско-белоруска војна вежба је одржана на војном полигону Брестски у Белорусији.