Истопљена од сунца, замрла је престоница Црне Горе, очекујући историјски дан парламентарних избора када може доћи до смене власти коју грађани толико дуго очекују. Црногорци су уморни од тридесетогодишњег јарма председника земље и лидера владајуће Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића, који је увео санкције према Русији, а Црну Гору, бомбардовану авионима НАТО-а, увукао је у Северноатлантску алијансу, и најзад, „прогурао“ у парламенту закон о слободи вероисповести који држави омогућава да по своме нахођењу располаже црквама, храмовима и манастирима црногорских епархија Српске Православне Цркве.

Подгорица се шарени од предизборних плаката. Ђукановићева Демократска партија социјалиста са његовим ликом на плакатима је на гласачким листићима под бројем „8“, што у овом контексту неодољиво подсећа на знак за бесконачност и злослутно најављује бескрајну власт црногорског председника.

У подне се асфалт топи од врућине, а и у штабовима опозиције је врућа атмосфера, и поред клима-уређаја. Свима је у Црној Гори јасно да је Ђукановић спреман на све како би и даље остао на власти. На штабу странке Нова Српска Демократија вијори се српска тробојка. Овде људи сматрају да Црна Гора не треба да буде одвојена од братске Србије и са напетошћу чекају дан избора.

Радојица Живковић, бивши посланик парламента Црне Горе, искусан је политичар кога режим умало није депортовао из земље зато што је рекао да су избори у Доњецку били у већој мери демократски него избори у Црној Гори. Он сматра да је оно најважније за убедљиву победу опозиције већ обезбеђено.

— Народ је изгубио страх, не боји се више. Можете видети у ресторанима, кафићима, прича се слободно ко ће кога да гласа. Опозициони гласачи су изгубили страх и мислим да је то одлучујуће што ће допринети нашој победи, објашњава Радојица Живковић.

Он је рођен на северу Црне Горе, у Беранима – самом срцу народног отпора, где се људи већ девет месеци у литијама моле за своју слободу.

— Прочитаjте такође:„За крст часни и слободу златну“: Како потомци старог српског рода бране православље у Црној Гори

— Наш народ је масовнији, обједињено је све. Има три јаке листе међу којима је наша најјача, која по свим пројекцијама сада има 34%, што је огромни пораст. То је невероватно. То ни ми сами не можемо да верујмо. Мада и ја који сам на терену у Беранама осећам то сваки дан. Многи људи из ДПС-а прелазе јавно, не плаше се, не траже да им не каже: ’Немој казати, ја ћу ово, ја ћу оно, него слободно каже: ја ћу да гласам за вас’. То охрабрује, прича црногорски политичар.

Радојица је убеђен да ће опозиција добити висок проценат гласова који доноси победу. Па ипак, искусни политичар схвата да то само по себи није гаранција победе, јер ће Мило Ђукановић све снаге усмерити на то да се гласови бирача преброје у његову корист.

— Е сада, они раде нечасне радње. Купују личне карте наших гласача јер им не верују. Ако им плате, знају да ће да их преваре, него им је исплативије да му узму личну карту да не гласа никога. Али има фантомских бирача. Ми знамо са сигурношћу да је ушао један комби са савременом техником где се штанцују биометријске личне карте и многи људи ће добити личну карту на име некога ко је уписан у бирачком списку а није ту, него је у Луксембургу, Данској, Немачкој, па ће да гласа. То је проблем велики. То не знам како да спречимо. Наши људи знају за то, ангажовани смо максимално, надам се да ћемо и то спречити, али мислим да су му све те акробације узалуд, да ће он сигурно да изгуби. То је моје лично мишљење, ако је неком битно. Имам дуго искуство у политици. Био сам десет година посланик Скупштине Црне Горе. Мислим да ће он гледати да се ови избори не заврше. Нешто ће изазвати. Неки ексцес, да не дозволи евентуално бројање гласова, и тако даље. Али ми сигурно побеђујемо, објашњава Живковић.

По његовом мишљењу, Ђукановић намерава да у свом интересу искористи и странке националних мањина, јер за њих не важи цензус од најмање три процента освојених гласова.

— Ми се надамо да они неће имати одлучујућу улогу. Ако они буду имали одлучујућу улогу они ће као до сада прићи ДПС-у. Наш је задатак да они немају одлучујућу улогу, а ако хоће са нама – добродошли, није проблем. Мило је у немогућности, он је у губитку гласова и он не може да врши тај такозвани изборни инжењеринг, да да неколико гласова Хрватима да би они добили посланика. Е сад, има две хрватске странке и не знам коју ће да помаже, тешко је то извести.

—Има СД која је на ивици цензуса и њима треба помоћи, а он нема својих. Како чујем од Бошњака они иако имају тај принцип да им по позитивној дискриминацији не треба цензус, они ће ипак да освоје цензус и имаће вероватно 3%. И они су народ који иде где и већина. Они ће прићи ДПС-у. Они имају неприродно много запослених директора, они су искористили максимално, нарочито су муслимани искористили власт тако да имају неприродно велики број директора, министара, заменика, управљају практично Црном Гором зато што представљају ту већину. Е сада, они ако немадну 41 посланика, ако ДПС нема са садашњим коалицијама, са садашњом владом, то је наша победа и ми рачунамо да неће националне мањине имати одлучујућу улогу. Ако буду имали онда је то исто као да смо изгубили. Албанци ће узети два посланичка места сигурно, и они су добродошли. Ако ми освојимо власт ми ћемо позвати и Албанце и Бошњаке и Хрвате да учествују. А Дритан Абазовић је опозиција, он је Албанац али је против ДПС-а, он је сигурно са нама, неће са ДПС-ом. Абазовића је Мило смртно увредио, а кад Шиптара увредиш једном… Назвао га је битангом. Ја сам био посланик, он га је опсовао и овај то не може заборавити. То је увреда велика. Ми рачунамо Дритана да је са нама, каже црногорски политичар за младог лидера Албанаца кога веома поштују и црногорски Срби због патриотизма и отворене борбе против диктатора. Абазовић је дочекан аплаузом на антивладиним митинзима 2015. године.

О томе да у случају победи опозициона већина намерава да формира владу која ће штитити интересе свих грађана, не правећи разлике по националној или верској припадности, говори и лидер коалиције „За будућност Црне Горе!“, професор Здравко Кривокапић, ново лице у црногорској политици, човек који има углед и ауторитет како међу представницима интелектуалне елите, тако и у обичном народу.

— Прочитаjте такође: Нови лидер црногорске опозиције за „Балканист“: У политику сам ушао због прогона православне цркве

Штаб коалиције је смештен у „Српском дому“, културном центру за чије оснивање је покренуо иницијативу тадашњи премијер, а садашњи председник Србије Александар Вучић. Огромно, лепо осветљено, просторно савремено здање уређено је захваљујући финансијској помоћи српске владе.

— Ја очекујем да ће националне мањине да схвате да смо ми победници и да они не би требало да се осећају да су губитници после избора. Пошто је у Црној Гори тај проценат негде око 20%, ми рачунамо да ће они обавезно бити са нама, пошто ми желимо да изградимо будућност за све грађане Црне Горе, не желимо да вређамо било какве националне, верске или било које друге осећаје код грађана. Природно је да они буду саставни део будуће Владе и Скупштине која ће да има већину и на тај начин да докажемо да живот на поделама није живот достојан грађана Црне Горе, него управо то што је различитост да буде мера спајања, каже професор Кривокапић.

Он објашњава да је историјски тренутак када се може променити судбина Црне Горе обезбеђен захваљујући неколицини фактора.

Црногорци су увек на овим просторима имали јасан недвосмислен однос према вери, и то се показало у тој дугогодишњој историји. То није партијска прича, да ли волите једну партију или другу, ово је прича која има јасан однос који потиче из наше традиције, из односа наших предака према Цркви.

— Моја црква из места одакле сам ја има невероватну архитектуру. Има четири прозора који су служили као пушкарнице. То је била задња одбрана, после свих других, останете у цркви и браните до краја светињу и наравно, своју православну веру. То је у овом тренутку тачно да ви имате и званичне и незваничне бираче из ДПС-а који апсолутно овога пута неће подржати своју партију због тога што њихова партија једноставно у овом тренутку ради нешто против свих нас, независно којој партији припадате. Овде се ради о народу и народ је напокон схватио да је трпио довољно ову власт и да после тридесет година апсолутне власти мора да дођу промене које сви очекујемо, каже црногорски лидер. Он је успео да инспирише и привуче на своју страну чак и бивше политичке опоненте из опозиције, што је по Кривокапићевом мишљењу залог победе.

— То је вероватно по оној крилатици: ’Само слога светиње брани’. Значи, може тако да се дефинише и по први пут у оквиру листе коју ја предводим. Тако се десило да је нешто што је било немогуће објединити овога пута било саборно, и то ја само могу да припишем једној вези и оданости тих људи према својој вери и Цркви. Јер саборност је елемент који је први везан за било коју цркву па и за нашу Православну Цркву. Друго, ја мислим у овом тренутку да је много боље то што није сва опозиција ушла јединствено у тај дио који се очекивао да се може десити, него имамо три стуба, можда и четири (показаће време шта је тачно), који апсолутно дају шансу да иако ви желите да будете потпуно грађанска опција без икаквог призвука који има везе са вером, можете да пронађете избор који вам одговара, и то даје велику снагу и по први пут у народу нема трзавица како на политичком нивоу тако и у оквиру народа. А те трзавице су биле традиционалне у Црној Гори“, каже Здравко Кривокапић имајући у виду лидера Демократске Црне Горе Алексу Бечића, који, по његовом мишљењу, доживљава себе као главног опозиционара коме нису потребни коалициони партнери. 

Кривокапић је уверен да Мило Ђукановић неће тек тако прихватити свој пораз.

— У Црној Гори су избори покрадени и 1996. године, и 2016. године. Увек се нађе начин како то могу да ураде. Овог пута је то сасвим другачије. Могу да покушавају било шта. Све што су до сада радили, они су више ишли у корист нама, него што су допринели себи. С друге стране, ако мислите на те њихове најаве, које ми слушамо и, верујте, уопште се не обазиремо на такве ствари, морам да упозорим на оно што је чињеница. Ако директор управе полиције, министар полиције, или било ко, има индикације које они нама пласирају, они треба да делују превентивно. Кажу: ’Добили смо информацију, знамо шта се припрема, а ви чекате да се то деси’. То није логично. Превенција је та мера коју мора полиција да искаже овог пута, а не корекција. Или монтирање неких удара, не знам којих све могућности које они знају врло добро да искомбинују, јер намера сваке апсолутне власти је да сачува своју власт. Али исто тако, ми ћемо до краја бранити победу. Питали су ме већ неколико пута како хришћански, гандијевски, демократски… То је најбољи начин одбране. Црна Гора је мала и било какво проливање крви које неко најављује можда кроз такве поруке је непримерено и недопустиво. Црна Гора томе никад неће моћи да опрости ко је изазвао било какав неред, угрозио било којег појединца, или нанео нешто било којем опозиционару. Истраживање које је јуче рађено говори о томе да наша листа има 30,4%. И има једна симулација која је рађена као математички модел. То очекивање ће на крају да заврши са 34% везано за нашу листу, тако да ћемо ми бити најреферентнији да можемо да нудимо било коме будућу сарадњу, како бисмо формирали, али само експертску владу. Нама не треба нова политичка влада, јер је криза толика да томе могу да одговоре само стручни, компетентни кадрови, који су доказани, који су можда имали то искуство радећи негде изван Црне Горе, а сада нуде своје услуге да би Црна Гора кренула овим путем, као што и наша листа каже: за будућност Црне Горе, истакао је Здравко Кривокапић.

Црногорски политичари много говоре о незапамћеној кризи у којој се води предизборна борба. Али и епидемија иде на руку опозицији. Због затворених граница власт не може да доведе гомиле лажних бирача као што је било раније.

— Захваљујући корони и свему притиску који смо ми вршили одговарајућим активностима у односу на државе одакле најчешће долазе ти бирачи, мислим да се овога пута то неће десити, да ће тај вир који је увек био сигуран гласач за ДПС бити сведен на појединачне случајеве. То до сада није било тако, него су долазили чак летовима на аеродром Подгорице, аеродром Тиране, аеродром Дубровника, аеродром Тиват. Били су препуни чартер летови, и то би најчешће први био у петак, а потоњи негде у недељу око два сата. Тако да су то три кључна разлога који дефинишу и представљају специфичност ових избора. Најважнија ствар која нама иде на руку је то што се овде човек ослободио. Гласачи треба да знају да нико не зна, кад он убаци листић у кутију, за кога је гласао. До сада је стално кружила прича: ’Ми знамо колико нас људи подржава’, и тако даље. Овога пута, без обзира на изузетну политичку корупцију која је евидентна на сваком кораку, та предност коју ДПС већ годинама изграђује је сведена на минимум, и десиће се још једно невероватно изненађење – да ће савест да проради у том задњем тренутку, јер овде је питање вере или невере, није питање да ли волите Здравка Кривокапића или неког другог политичара, него је питање вере. А Црногорци су увек на овим просторима имали јасан, недвосмислен однос према вери. И то се показало у дугогодишњој историји.

Његов саборац Милан Кнежевић из „Демократског фронта“ је страдао од режима можда и више него сви остали црногорски политичари. Али судећи по свему, невоље су га само додатно прекалиле.

— Прочитаjте такође: Црногорски опозиционар: „Хапшења и репресија треба да уплаше народ, али на улице излази све већи број грађана“

— Ја више и не знам на ком сам био суду и у ком ћу све бити затвору. Подсетићу вас, 2018. године био сам четири месеца у затвору. Затим сам 2019. године првостепено пресуђен на пет година затвора због наводног покушаја рушења уставног поретка са агентима ГРУ-а. У међувремену сам одслужио и затворску казну кућног притвора од априла до јула 2020. године на четири месеца. Сад чекам одлуку Апелационог суда да се изјасни према жалбама које смо поднели за ову казну од пет година за наводно рушење уставног поретка. А у међувремену, када су отпочеле ове литије, већ сам једном био ухапшен и против мене су подигнуте две кривичне пријаве због позива на отпор, где ми је запрећена затворска казна до пет година затвора и због спречавања судбеног лица у вршењу службене дужности, у том случају председника скупштине, јер се то десило у ноћи кад су изгласали закон о слободи вероисповести и када смо ми, као читав посланички клуб демократског фронта, ухапшени. И у том случају ми је запрећена казна по кривичној пријави до три године затвора. Тако да, ако постоји прогоњенији политичар у Европи у овом тренутку, ја бих волео да га упознам, али пошто знам да не постоји, онда је свакоме јасно у каквом тоталитарном систему ми спроводимо ове изборе и да ми немамо другу могућност осим да победимо за будућност Црне Горе, јер уколико (а у то не верујем) победи Мило Ђукановић, Црна Гора више неће имати никакву будућност, каже црногорски опозиционар.

Он је убеђен да ће Ђукановић учинити све како би после пребројавања гласова прогласио за победника своју Демократску партију социјалиста.

— Наша је обавеза да урадимо све да на бирачким местима сачувамо сваки опозициони глас, да избројимо сваки опозициони глас и да не дозволимо било какву злоупотребу и прекрајање изборне воље грађана. Ми не планирамо никакав сукоб. Ми не планирамо извођење људи на улице, не планирамо сукоб са полицијом нити планирамо заузимање институција. Ми напросто планирамо да победимо. Јасно нам је да је Ђукановић, заједно са Душком Марковићем и директором полиције Веселином Вељовићем и специјалним државним тужиоцем Миливојем Катнићем, ових дана претио свештенству Српске православне цркве и свим грађанима који не мисле као они, да ће бити после избора протерани, али и најављивали да се опет спрема такозвани државни удар, не би ли покушали да оборе излазност на овим изборима. Али ја сам уверен да је црногорски народ веома паметан, мудар, одговоран, храбар, достојанствен и одлучан, и да ће на ове њихове претње одговорити са хемијском у руци, заокружујући опозицију, да ће гласати за будућност Црне Горе и послати у прошлост, а, богами, некога и у затвор из редова Демократске партије социјалиста. Оно што је веома важно јесте да ће велики број гласача Демократске партије социјалиста овога пута гласати за опозицију, и првенствено коалицију за будућност Црне Горе, уверен је Милан Кнежевић.

Он објашњава да су чак и најлојалнији бирачи владајуће странке, поред свега осталог, шокирани начином на који се земља борила против епидемије корона вируса.

— Ми смо у овом тренутку водећа земља на Балкану по броју заражених од COVID-19 и међу првима у Европи, што најбоље говори о томе да је COVID-19 искоришћен како би у једном веома специфичном временском интервалу, тј. за време летње сезоне, по први пут организовали изборе, како би покушали смањити излазност и како би се људи уплашили због COVID-19 и не би изашли на изборе. Ако се иједна држава обрадовала пандемији корона вируса, верујте да је то Црна Гора, јер су на тај начин покушали зауставити окупљање грађана Црне Горе, који су мирни и достојанствени. Покушавају на сваки начин забранити јавна окупљања свих оних који другачије мисле од актуелног режима, каже лидер Демократског фронта.

– Јеси ли ти Рускиња? – пита ме продавац.

– Јесам, откуд знате? – зачудих се.

– Све ја знам – насмеја се он.

– Ако све знаш, реци ко ће победити на изборима?

– Ми – лукаво му се осмехнуше очи испод медицинске маске.

– А ко сте ви?

– Ми смо они што су за савез са Србијом и Русијом! – одговори момак.

Црногорски отпор диктаторском режиму је са једне стране врло монолитан, а са друге је и разнолик. Испред саборне цркве Светог Васкрсења окупља се огроман број грађана. Ту су и студенти са заставама, и модерно обучене Подгоричанке са скупим торбицама, младе маме у патикама и колицима испред себе, одрасли озбиљни мушкарци у шортсевима и мокасинама, дични старци са шеширима… Снажни и наочити момци носе огроман крст.

– Поздрави Путина. Кажи му да у недељу овде код нас почиње нови живот. Милу долази крај. Мило је лопов! Дођи увече да прославимо победу, окретаћемо прасиће на ражњу“, рече ми један младић.

А његов друг објашњава:

– Мило је дирнуо у светињу. Он хоће да нам одузме нашу веру, наше душе. Нећемо му дозволити да располаже нашим храмовима. Безбожник и лоповчина!

Огромна гомила крену у литију кроз централну улицу Подгорице, док свештеник посматра са степеништа храма.

– Митрополит црногорско-приморски Амфиохије је рекао да ће гласати на изборима. Хоћете ли ви да гласате?

– Наравно. Сви ћемо ми гласати: и свештеници, и монаси, сви. Ми морамо бити са нашим народом, каже он.

У колони ми један мушкарац у кошуљи објашњава да је Мило Ђукановић изградио своју власт искључиво на обмани, купујући гласове бирача и доводећи из иностранства оне који гласају за егову странку.

– Нема никакве сумње да ће он то урадити и у недељу. Али ми нећемо дозволити да нам украде победу. Борићемо се до краја.

Литија је обишла центар и вратила се у храм. Стасити младић у мајици са родољубивим натписима узе разглас и изнад трга одјекнуше речи молитве које је понављао сав присутни народ.

Оче наш, који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога! Да свјатитсја имја Твоје, да приидет царствије Твоје, да будет воља Твоја, јако на небеси и на земљи. Хљеб наш насушчниј дажд нам днес и остави нам долги нашја, јакоже и ми остављајем должником нашим. И не воведи нас во искушеније, но избави нас от лукаваго. Амин.

— До победе, браћо!, рече момак и сви се прекрстише.

Данас је у Подгорици дан предизборне тишине. Данас не не зна како ће бити у недељу 30. августа, када ће се одржати парламентарни избори. Али с ким год сам поразговарала, свако ми је рекао да ће народ до краја бранити победу опозиције над режимом црногорског диктатора.

Фото Дмитри Лане