Односи Русије са западним земљама достигли су критичну тачку и зато постоји потреба да се организује нова мировна конференција, слична Хелсиншкој, али домаћин овог пута мора бити Београд. Ово мишљење изнео је руководилац пројекта „Балканист“, директор Фонда прогресивне политике Олег Бондаренко.

„Русија има компликоване билатералне односе са Сједињеним Државама и Европском унијом. Вероватно је сада дошао тренутак да се као и 1975. године организује нова Хелсиншка конференција посвећена питањима мира и стабилности у Европи. Односи између Русије и Запада су, искрено говорећи, на врло ниском нивоу. Јуче је Стејт департмент званично назвао Русију непријатељем и ово је врло алармантна ситуација. Потребна је нова Хелсиншка конференција. Али питање је ко ће бити домаћин? Само на територији неутралне државе која је изградила одличне односе са Русијом, Западом, ЕУ, Кином, Уједињеним Арапским Емиратима — наиме, у Србији“, уверен је руски политиколог.

Он примећује да је у ова кризна времена под руководством председника Александра Вучић Србија већ постала снага која уједињује државе региона, и изградила је уравнотежене односе са целим светом. То омогућава Београду да постане тежиште широког спектра геополитичких сила и да преузме улогу посредника.

Штавише, руски експерт је уверен да Београд има све шансе да односе са Русијом подигне на још виши ниво, користећи епидемиолошку ситуацију у Европи.

„15. априла Русија отказује летове за Истанбул.
Турска тако престаје да буде транспортно чвориште које повезује Русију са целим светом. Истовремено, привремено такво чвориште постаје Београд са којим Русију свакодневно повезују најмање три авио-компаније: Аерофлот, Air Serbia I Nord Wind. Пошто не постоји ништа трајније од привременог, предлажем да размислим о новом концепту руског ‘прозора у свет’ — а Београд то може постати“, сматра Олег Бондаренко.

Руски експерт сматра да Србија треба да искористи прилику за развој свог туризма, што ће веома повољно утицати на економију земље.
Олег Бондаренко је 13. априла у Београду представио збирку најбољих чланака портала „Балканист“ објављених на српском језику.

Промоција је одржана у Скупштини града Београда у присуству руског амбасадора у Србији Александра Боцан-Харченка, саветника председника Србије Драгутина Матановића и Дејана Савића, заменика градоначелника српске престонице Горана Весића, руског трговинског представника у Србији Андреја Хрипунова, као и других представника пословне заједнице.