Дванаестог децембра у хотелу „Москва“ у Београду одржана је презентација српске верзије портала „Балканист“.

Оснивач портала, политиколог, директор Фонда прогресивне политике Олег Бондаренко је окупио клуб пријатеља и партнера пројекта основаног пре тачно годину дана.

„Током ове године успели смо пуно да постигнемо. Од друштва новинара и политиколога који прате дешавања на Балкану створили смо један од најуспешнијих невладиних медија о Балкану, који ствара квалитетан садржај и који је занимљив различитим људима у Русији. Наша публика непрестано расте, сваког месеца портал има преко 20 хиљада посета, а за 10 првих дана децембра, откако смо кренули са српском верзијом портала, наше објаве је видело 35 хиљада корисника Фејсбука у Србији и региону“, каже Олег Бондаренко.

Све ово време поуздану партнерску подршку младом пројекту пружа једна од највећих новинских агенција земље „Новый день“ и његов руководилац Сергеј Комаров-Апостол.

„Наша агенција сарађује са свим регионима Русије. Међу руским читаоцима видели смо интересовање за српску тему и, наравно, подржали „Балканист“. Драго ми је што се портал развија динамично“, рекао је Сергеј Комаров-Апостол.

Ове године пројекат је објавио књигу „Русија и Србија на скретницама историје“ са најбољим чланцима о релевантним и занимљивим регионалним темама. Проблем Косова и Метохије и методе које су предложили руски аналитичари за његово решавање, белешке о необичним градовима у Србији (на пример, из Прешева, насељеним искључиво Албанцима), историјске екскурзије и анализе модерних догађаја који вуку корене из прошлости, сепаратизам балканских политичара, верски сукоби и њихове последице су само неке од тема којима се баве наши аутори.

Такође у октобру ове године пројекат је организовао промо туру у Републику Српску за новинаре тридесетак водећих руских издања.

„Не знају сви руски читаоци још увек разлику између Републике Србије и Републике Српске. Обишли смо најлепша места овог ентитета, посетили Требиње, Бању Луку, олимпијско скијалиште Јахорина, видели како живе обични људи и покушали да овај регион приближимо Русима. Сам Емир Кустурица учествовао је у турнеји за новинаре и пожелео руским туристима да путују тамо где су вољени“, рекла је ауторка портала Катарина Лане.

Катарина Лане и Мариja Степиња (АПИ Банка)

Ова бурна и садржајна година кулминирала је покретањем верзије портала за српске читаоце. Од почетка децембра српској публици која је одувек била заинтересована за руски поглед на регионална дешавања доступна је страница портала „Балканист“ на српском језику.

У пријатељским разговорима рађале су се нове идеје које ће се догодине спровести у дело.

Пројекат „Балканист“ захваљује на подршци руској Амбасади у Србији, колегама — агенцијама ТАСС, РИА-Новости и Спутњику, потенцијалним пословним партнерима – компанији „IDC“, „АПИ-банк“, „Аквафор“, као и пријатељима Русије – Српској радикалној странци, Центру српско-руске сарадње, посланику Народне Скупштине Зорану Радојичићу, новинару Владимиру Ђукановићу, дипломати Владимиру Кршљанину, директору српског представништва руске фабрике за звона „Италмас“ Наталији Шатилиној, новинару Ђури Билбији, филологу Ирини Антанасијевић и свима онима који целе ове године читају наше сајтове balkanist.ru и balkanist.rs.