Посланица „Левице” (Die Linke) у немачком Бундестагу, Жаклин Настић, критиковала је непостојање европске солидарности на примеру Србије у време епидемије корона вируса.

„Корона епидемија у Србији: у време кризе учимо ко су наши прави партнери. Нема европске солидарности”, написала је Настић на свом фејсбук налогу.

Jahrelang wurde seitens der EU Druck auf Serbien ausgeübt, keinen Handel mit #China und #Russland zu treiben, seinen…

Опубликовано Żaklin Nastic Понедельник, 16 марта 2020 г.

Она је казала да годинама ЕУ врши притисак на Србију да не тргује са Кином и Русијом, да своје тржиште либерализује и отвори без ограничења за европску робу.

„У тешкој ситуацији услед епидемије корона вируса, где ЕУ не може остварити профит, Србија се оставља на цедилу. У кризним временима се брзо учи ко су прави партнери. Моја солидарност је са грађанима Србије, а не са похлепом за профитом ЕУ”, нагласила је посланица Бундестага Жаклина Настић.

Председник Србије Александар Вучић је, својом констатацијом да је европска солидарност само бајка на папиру, нажалост апсолутно у праву, констатовала је немачка посланица.

„ЕУ је у мирном добу увек била заинтересована за српски новац и терала је земљу да мења услове својих тендера да би компаније из ЕУ могле добити све послове. Сада ЕУ одбија сваку подршку. То је штетно, нељудски, и разоткрива право лице такозване европске заједнице, оријентисано само на профиту”, гневно је реаговала Жаклин Настић. 

Посланица је изразила наду да ће становништво Србије, уз помоћ својих кинеских партнера, успешно савладати ову епидемију.

„А ЕУ желим да коначно схвати да таква пандемија може бити савладана само заједно, а не појединачно и размишљањем о добити”, закључила је Настић.