Кућа-музеј потомака Лава Толстоја у Новом Бечеју добиће подршку не само српских власти, него и руске стране. То је објављено после преговора директора Руског дома у Београду Јевгенија Баранова са руководством Аутономне покрајине Војводина.

Русија и Србија заједно ће обновити кућу потомака Толстоја која је објекат културног и историјског наслеђа са туристичким потенцијалом. Почетком 20. века ту су живели унуци великог писца: Владимир Иљич и Иља Иљич Толстој са својим породицама. У приземној кући у којој је живео Владимир Толстој са женом Олгом и децом, сада су у току грађевински радови које су иницирали становници града отац и син Илеш и Имре Бечеи. А уз подршку Руског дома, потомака породице великог писца и локалног руководства планирано је да се на овом месту подигне објекат који би верно одражавао историјско сећање на руску емиграцију.

Како тврде власти Војводине, издвајање буџетских средстава за развој културно-историјског центра „Кућа породице Толстој“ планирано је за септембар ове године.

У преговорима о обнови историјске куће својих предака учествовао је и потпредседник руске Думе Петар Толстој. Он је предложио да се у пројекат укључи градска библиотека Новог Бечеја, у којој се чувају документи и књиге који би могли да постану део будуће поставке „Куће породице Толстој“.

Петар Толстој је спреман да у име своје породице музеју преда личне предмете Толстојевих које њихови потомци чувају у Москви.

Почетком 20. века у Новом Бечеју су се населили емигранти из Русије са породицама и ту отворили Харковски институт за девојке Царице Марије Фјодоровне, који је током десетак година завршило на стотине ученица.

Фотографија: Руски дом у Београду.