Конференција Валдајског клуба у Београду постала је још један повод да се говори о повратку Русије у Србију. Питање је само да ли ће се овог пута прећи са речи на дело.

Конференција „Русија на Балкану: Поглед у будућност“, која се одржала у Београду 24. јуна, веома се разликовала од сличних догађаја одржаних у задње време. Пре свега, организовали су је Међународни дискусиони клуб Валдај и представништво Россотрудничества у Србији – Руски дом у Београду, где је конференција и одржана. Руководилац Россотрудничества Јевгениј Примаков је активно учествовао у дискусијама.

Друго, учествовали су и кључни српски политичари: председник Скупштине Србије Ивица Дачић, министри спољних и унутрашњих послова Никола Селаковић и Александар Вулин, као и копредседник Међувладиног српско-руског комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, министар Ненад Поповић.
Управо су изјаве представника српске политичке елите постале најзанимљивији део конференције. Њихове отворене речи нису могле да се не допадну руској страни. Отварање конференције је изгледало као такмичење за место другог највећег проруског политичара у Србији (нико не сумња да титула припада председнику Александру Вучићу).

Ивица Дачић се, на пример, присетио како је као студент долазио у Руски дом по књиге и приметио да су тренутно руско-српски односи на најбољем нивоу који зна ова генерација Срба, а „Србија ни минут није размишљала када је одбила да уведе антируске санкције, упркос спољном притиску, и то неће ни у будућности учинити“. Дачић је такође нагласио да је први политичар у Србији који се вакцинисао руском вакцином Спутњик Ве. „Поверили смо своје животе руској вакцини. Надам се да знате шта сте нам дали“, рекао је Дачић и изазвао смех присутних.

О неприхватљивости увођења санкција против Русије (што Брисел директно захтева од Београда) говорио је и српски министар спољних послова Никола Селаковић, који је прошле јесени на тој дужности заменио Ивицу Дачића.

Видимо нашу будућност у Европској унији, али цена тога не сме бити заустављање, већ напротив јачање сарадње са нашим традиционалним пријатељима, пре свега са Руском Федерацијом, рекао је он. „Наша земља је спремна да сарађује са свим партнерима, без обзира у ком делу света се налазе. Али у Србији нико неће бирати пријатеље, као што не бирамо оца и мајку, Отаџбину и празнике које ћемо славити. Добро знамо ко су нам пријатељи“. Српски министар спољних послова нагласио је да његова земља никада неће увести санкције Русији, „јер је за ово неопходно променити не само председника Вучића и сву власт у Србији, већ и сам српски народ“.

Селаковић је дао и низ изјава које би се очигледно допале и лично Владимиру Путину. Прво је шеф српске дипломатије подсетио на заједничку историју Србије и Русије у Првом и Другом светском рату. Приметио је да је „наша дужност да наставимо да се боримо против покушаја прекрајања историје и новог тумачења фашизма“. Друго, Селаковић је говорио о храму Светог Саве у Београду. „Помоћ Русије у украшавању храма је више него огромна. Тај симбол нашег пријатељства ће стајати вековима“, изјавио је министар спољних послова Србије.

Српски министар унутрашњих послова Александaр Вулин је подсетио на пролеће 1999. године, када је НАТО бомбардовао Југославију 78 дана. „Све што се чини против нас на крају је намењено Русији. НАТО агресија на Србију 1999. била је почетак напада на Русију и Русија је то схватила“, рекао је Вулин, истичући да Србија никада неће ући у НАТО и да ће остати војно неутрална.

Шеф српског МУП-а нагласио је да се никада није суочио са притиском Москве. „Никада нам није речено: учините то и то, иначе ћете осетити снагу Русије“, приметио је Вулин.

Свакако, поред свих уверења да Београд никада неће увести санкције Москви и да се никада неће придружити НАТО-у, српски званичници су нешто и прећутали. Чињеница је да већ дужи низ година остаје нерешено питање додељивања дипломатског имунитета запосленима у Српско-руском хуманитарном центру у Нишу, који је створен 2012. године да пружа помоћ у ванредним ситуацијама у региону. Истовремено, НАТО официри уживају у Србији дипломатске привилегије од 2016.

У међувремену Вулин и Селаковић су недвосмислено споменули проблеме у комуникацији између Москве и Београда. „Ми овде у Србији мислимо да Русија зна све о нама, о нашим проблемима, нашим симпатијама, али то није тако. Овај форум је прилика да се говори о нашим погледима и потребама, да се о њима разговара са руским колегама“, рекао је српски министар унутрашњих послова.
Министар спољних послова земље такође је приметио да се Срби и Руси још увек не познају добро. „Тема односа Србије и Русије је неисцрпна, али не може се говорити о будућности, а да не споменемо прошлост. Морамо одржавати сличне форуме да бисмо сазнали више једни о другима. Често неоправдано кажемо да врло добро познајемо Русију и њену културу, али такође сам био сведок када руски пријатељи и колеге слично говоре о Србији“, рекао је Селаковић.

На две радне седнице конференције које су биле посвећене руско-српској сарадњи у економској и хуманитарној сфери такође су поменути недостаци, али је ипак главна пажња била усмерена на позитивне аспекте. С обзиром на пандемију покретање производње руске вакцине против коронавируса Спутњик Ве у Србији проглашено је једним од најуспешнијих заједничких пројеката – на споју економске и хуманитарне сфере.

С друге стране, како су приметили учесници седнице, становници Србије практично не знају за активност Руске хуманитарне мисије и Руско-српског хуманитарног центра, а то је важан део руске јавне дипломатије. Вероватно ова чињеница указује на потребу да у Србији започне са радом руски ТВ канал.

Као што знамо, главна уредница телевизије RT Маргарита Симоњан је 29. априла 2021. године рекла да је за почетак рада канала на српском језику потребно само шест месеци, али и одговарајући налог руске владе. Она је то изјавила на отварању Руског балканског центра у Београду, који од тада није одржао ниједан јавни догађај. Учешће високих званичника Русије и Србије на конференцији Валдајског клуба даје извесне наде да ће се овог пута са речи прећи на дело. Руска јавна дипломатија има огроман потенцијал у Србији, али то може остварити само на квалитативно новом нивоу. У супротном, САД, Европска унија и Кина ће кроз неколико деценија засенити Русију.

Фотографије: Фејсбук страница Руског дома у Београду.