Портал „Балканист“ започиње кампању солидарности са колегама из црногорских медија које хапсе и којима се суди јер пишу о стварима које не одговарају тамошњим властима. 

Док су 13. јануара руски новинари обележавали Дан штампе, њихове колеге у Црној Гори доживеле су нова гоњења од стране власти. 

Од почетка године у Подгорици почела су хапшења уредника опозиционих медија. Оптужбе су идентичне: „ширење панике и нереда“ у атмосфери масовних протеста против Закона о слободи вероисповести. 

Закон који, подсећамо, претпоставља одузимања имовине Српској православној цркви на територији Црне Горе. Постоји опасност да цркве и манастири буду предати непризнатој такозваној Црногорској православној цркви. 

Петог јануара за објављивање текста „ФОС открива: Припадници РОСУ на располагању Црној Гори за Бадњи дан“ ухапшена је уредница портала „ФОС“ Анђелка Ђикановић. Црногорска полиција је демантовала информацију да око 250 сарадника косовске полицијске јединице може доћи да помогне црногорским органима реда током планираног митинга 7. јануара у Подгорици. Новинарка је изведена пред суд који ју је оправдао. Али отпуштена је с радног места.  

Ин4с

13. јануара ситуација се поновила. По истој оптужби ухапшени су уредници „Борбе“ и „Ин4с“, Дражен Живковић и Гојко Раичевић. У недељу 12. јануара поменути портали су пренели да је у државној вили избио пожар, али касније су прецизирали да је дошло до мањег електронског квара. („Ин4с“ је у тексту под насловом „Експлозија у Вили Горица?“ само изнео претпоставку а не констатовао чињеницу). Гојка Раичевића и Дражена Живковића су ослободили сутрадан.

Очигледно је да влада реагује пренагљено на овакве „злочине“ и све то изгледа као покушај да се уплаше новинари, да медији избегавају да преносе вести о радњама власти (изузев званичних саопштења). 

Хапшења новинара представљају гушење грађанског друштва, каже председник Савеза новинара Русије Владимир Соловјов. По његовим речима, ситуација са слободом штампе у Црној Гори, која иде ка европским стандардима демократије, не може да не изазове питања код колега у међународној заједници. 

Владимир Соловјов

„Оно што се сада дешава у Црној Гори више личи на диктатуру, на гушење грађанског друштва. Хапшење новинара је недопустиво“, рекао је Владимир Соловјов за портал „Балканист“. 

Он је убеђен да ће ове репресије према опозиционим црногорским медијима изазвати пажњу читавог прогресивног света. 

„Мислим да ће сви међународни новинари и правобранилачке организације обавезно исказати своје мишљење овим поводом и дати Ђукановићу до знања да је гушење слободе штампе недопустиво“, нагласио је председник Савеза новинара Русије. 

„Ову информацију ћемо сигурно пренети руководству Међународне федерације новинара“, обећао је он. 

Фото: Tanjug/AP/Risto Bozovic