Таман смо се понадали да ће хрватски председник Зоран Милановић вратити историјску правду у односу на народе који су у Другом светском рату страдали од усташа, а он је изазвао скандал у спомен парку Јасеновац, у озлоглашеном логору фашистичке Независне Државе Хрватске.

Све је добро почело: Зоран Милановић је признао да је хрватска нацистичка прошлост црна страница у историји земље. „То је био усташки логор, али усташе су Хрвати, а како сам ја Хрват и председник хрватске државе не могу рећи да ме се то не тиче и да с тим немамо везе“, рекао је он. Али одмах изјавио да се спомиње претеран број убијених у Јасеновцу.

„Једна страна претерује да је ту убијено 700.000 људи, тиме раде штету истини и српском народу. Истина је да је бројка мања, али једнако страшна. Овде је убијено око 100.000 људи“, рекао је председник Хрватске.

Поред тога, Милановић је нагласио да је донео на спомен обележје ружу и камен, јер венци наводно постају комунални проблем, а не израз пијетета.

Хрватски председник је такође критиковао филм српског редитеља Предрага Антонијевића „Дара из Јасеновца“, који говори о страдању жртава концентрационог логора и усташким злочинима. Према Милановићу, овај филм је „лош“.

„Гледамо сад и филмове снимљене у Београду који су лоши филмови, мислим на ‘Дару из Јасеновца’, који је неуверљив и лош“, изјавио је Милановић.

Његове скандалозне изјаве коментарисао је за портал „Балканист“ бивши логораш Јасеновца, сада председник Удружења логораша Јасеновца Славко Милановић. Он је као дете прошао страхоте логора, а ослободили су га српски партизани.

„Гледао сам филм ‘Дара из Јасеновца’ и одговорно изјављујем да тачно приказује догађаје тих година. Наравно, не обухвата све што се догодило Србима у концентрационом логору, јер је немогуће у једном филму испричати четири године страдања нашег народа. Упутили смо захтев српском парламенту да се усвоји резолуција о геноциду над Србима у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата. Истина боли, зато у Загребу покушавају да препишу историју: да умање количину жртава и зато дају такве изјаве. То су бестидне изјаве“, рекао је Славко Милановић.