Лидер Српске патриотске странке СПАС Александар Шапић у ексклузивном интервјуу за портал „Балканист“ говори о томе како је протекао сусрет учесника парламентарних избора са председником Александром Вучићем и шта је дужност свих српских политичара док држави прети опасност вируса корона. 

Парламентарни избори су били предвиђени за 26. април али због епидемије корона вируса власти Србије и учесници предизборне кампање су једногласно донели одлуку да их одложе на неодређено време. 

„Свет се суочио са досад непознатом претњом и нико не може рећи колико ће то да траје. У оваквој ситуацији је немогуће говорити о политичким питањима. И не зато што немам шта да кажем, већ зато што је то сада неумесно. Пред нама су тешка времена“, говори Александар Шапић. 

Управо је о томе било речи на сусрету српских политичара са председником Александром Вучићем. 

„Затекла нас је овако велика несрећа која нас је све ујединила. И мислим да сви који су били на том састанку су деловали прилично јединствено. Сви су се сложили да у овом моменту унутрашња политика више није тема и да о томе не треба говорити. Сви су се сложили да свако од нас треба максимално да допринесе у овој тешкој ситуацији. Сви су се сложили да избори нису тема и да о њима не треба да се говори док све ово не прође. Свима који су били тамо присутни стало је да се Србија и наш народ извуче са што мањом штетом из ове тешке ситуације и нико се није водио страначким интересима. И ја сам јако срећан што је таква атмосфера била. 

Ја сам тамо рекао да ниједну одлуку коју буду доносили државни органи нећу доводити у питање, јер ја могу да будем опозиција свакој нашој власти, али не могу да будем опозиција рођеној држави. Овде је у питању одбрана државе. Информације које ја имам не могу да се упоређују са инфоримацијама које сада имају највиши државни функционери. И они ће имати апсолутну моју подршку зато што ме живот и спорт научио да када имате можда и нешто лошију стратегију у коју сви верују, коју сви спроводе, она имате веће шансе на успех, него када имате десет сјајних стратегија у којима вуче свако за себе и свако своју покушава да спроведе. Тако да ја мислим да је овде најважније да сви пратимо одлуке које буде доносио државни врх. Ја мислим да они уопште нису привилеговани што су у овој ситуацији. Бити председник државе, премијер, министар у овој ситуацији је све само не привилегија. И ја сигурно нећу одмагати ни једном у овом моменту државном функционеру. Они за мене нису више припадници било које странке него су представници српског народа и док ово све не прође апсолутно ће имати моју подршку и подршку наше странке. То је најмање што могу да урадим“, каже Александар Шапић. 

А када тешка времена прођу, доћи ће ред и на идеју националне стратегије, сматра лидер СПАС-а. 

„Оно на шта бих ја инсистирао је да се усвоји нека резолуција око уједињења српског народа, око српских нациналних интереса и да се направи неки документ који би усвојила власт и цела опозиција. То би била једна стратегија развоја српског народа, српске државе и да се тог документа сутра држи ко год да дође на власт и да мора да спроводи тај неки правац развоја српске државе и интересе српског народа. Да нам се не дешава да како која политичка опција дође на власта, да она мења комплектну политику. Али о томе касније. Пред нама су сад тежи проблеми“, истиче Александар Шапић.  

И заиста, од бомбардовања 1999. српски политичари и народ се нису суочавали са овако озбиљним проблемима. 

Фото: СПАС