24. августа, лидер Србије Александар Вучић лично је проверио напредак изградње пруге Београд – Будимпешта на деоници дугој 40 километара Стара Пазова – Нови Сад коју гради РЖД Интернешенел.

Захваљујући овој деоници пут од Београда до Новог Сада ће трајати врло кратко, а путоваће се у удобним двоспратним возовима.

Српски председник се возио новом деоницом и прошао кроз тунел Чортановци не скривајући своје задовољство. Дизел воз је направљен у Русији, а сада Србија има 39 таквих возова.

Тунел Чортановци који се градио око три године изграђен је коришћењем најсавременијих технологија испробаних током подизања олимпијских објеката у Сочију. Гаранција експлоатације је сто година.

— Данас сам јако срећан. Мислим да ће људи ову железницу користити чешће од аутомобила, јер само путарина на овој деоници кошта скоро исто као и цена карте за воз, не рачунајући бензин. Из центра Београда у центар Новог Сада ће моћи да се стигне за кратко време, — рекао је Александар Вучић.

Машиновођа Сачић из Новог Сада, који је српског председника возио у својој кабини рекао је да управља возовима тридесет година, али тако добру пругу није никада видео.

— Моје колеге и ја једва чекамо да се заврши изградња и да возимо овим пругама.

— Треба замолити машиновође да успоравају при изласку из тунела како би путници уживали у погледу на прелепу Србију! — предложио је Александар Вучић.

— На овој прузи је све савршено! — додао је машиновођа.

— За мене је веома важно да сте ви срећни и да ће вожња бити задовољство за све. Ја сам јако поносан. Остаје нам само да уз сузе радоснице гледамо како се Србија мења, — признао је Александар Вучић.

Српски министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић се нада да ће нова брза деоница не само уштедети време и новац, већ ће постати и нова туристичка атракција.

— Ова железничка пруга ће сама по себи бити авантура. Људи ће специјално долазити да се возе овом пругом, — сматра министар.

Руководство „РЖД Интернешенел“ није крило понос због урађеног посла. Пројекат је омогућио компанији да још једном потврди свој углед поузданог и одговорног партнера.

Генерални директор РЖД-а Олег Белозеров рекао је да је пруга од Старе Пазове до Новог Сада постала највећи пројекат у историји српских железница.

— Нећемо претерати ако кажемо да са техничке тачке гледишта овај пројекат нема аналога на Балкану. Русију и Србију ујединио је један циљ и задатак — заједно створити инфраструктурне објекте за понос, који ће се уписати у историју наших земаља, отворити нову страницу пријатељства и блиске сарадње. Успешно то радимо. Посебну захвалност желим да изразим председнику Републике Србије Александру Вучићу. Желим да кажем да је немогуће изградити такав објекат без личног учешћа председника, — нагласио је Олег Белозеров.

Није крио понос и радост и амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко.

— Сведоци смо историјског догађаја, видимо како се живот становника овог краја свакодневно мења на боље. Руске железнице, чак и у најтежим месецима епидемије коронавируса, наставиле су да раде. Овај пројекат, који повезује Балкан са Европом, у потпуности се уклапа у економски и комерцијални развој Србије, у њене европске циљеве и активности, али и у наше билатералне односе. То ће повезати регионе, што јесте била идеја председника Вучића, и драго нам је што ће Руси у томе помоћи, — рекао је амбасадор.

Александар Вучић се захвалио свима на чињеници да заједничким напорима Србија постаје све лепша и удобнија.

— Ово је другачија Србија. Ово је нешто што остаје после нас. Велико хвала РЖД-у, нашим руским пријатељима, руским и српским градитељима. Захвалан сам грађанима Србије који су такву политику подржавали. Захвалан сам председнику Путину који ми је указао на квалитет рада Руских железница. Када сам први пут причао са њим о томе нисам веровао да имају готово 1 милион и 200 хиљада запослених у Руским железницама. Хвала вам на одговорности и резултату, — рекао је Вучић.

Александар Вучић је нагласио да се доласком руског гиганта у изградњи железница РЖД мења изглед свих српских железничких пруга.

— Све железничке станице, које су биле у руинираном стању, где нисте имали где да седнете (а нисте то ни желели) биће обновљене дуж ове деонице, — рекао је Вучић.

Српски лидер је нагласио да Русију и Србију очекују многи заједнички пројекти са циљем повезивања свих региона Србије са Београдом.

— РЖД Интернешенел ће даље градити путеве: на југ, до границе са Црном Гором. Српски народ нам даје снагу да радимо брже, јаче и боље, — закључио је шеф државе.

Заједно са новинарима, руски и српски радници су посматрали овај догађај подједнако пуни поноса за ова историјска достигнућа.