Амбасадор Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански изненада је преминуо од инфаркта у Београду у 71. години.

Према писању српских медија, дипломата је умро код куће у сну.
Мирослав Лазански је имао 70 година. Рођен је у Карловцу у породици словеначког официра и Српкиње, основну школу завршио је у Карловцу, гимназију у Требињу, а право је студирао у Загребу. 1977. Мирослав Лазански је одслужио војни рок у пешадији.

На просторима бивше Југославије каријера будућег дипломате започела је новинарством. Мирослав Лазански писао је колумне за угледна хрватска издања. У фебруару 1991. преселио се у Београд и постао редовни сарадник листа Политика и бројних других медија. Објавио је осам књига и написао сценарија за десетине телевизијских серија.

Мирослав Лазански је радио као војни извештач и обишао је ратне зоне у Авганистану, Бејруту, Чеченији, Заиру (садашња ДР Конго), Либији, пратио догађаје иранско-ирачког сукоба, oперацију Пустињска олуја, грађански рат у Босни и Херцеговини, Словенији, на Космету. На телевизији је наступао као експерт за наоружање и геополитику.

Пре две године, 2019. године, Мирослав Лазански је постао амбасадор Србије у Русији. Према његовим речима, догодило се то у време процвата односа две земље. „Односи између Србије и Русије данас су достигли врхунац. Политички односи никада нису били бољи. Економска сарадња се развија, а још више — војна. Те односе, као и у љубави, треба подржати с обе стране, не може бити једнострана љубав. Мислим да се у том погледу крећемо у правом смеру. Осим тога, одличан однос између Александра Вучића и Владимира Путина такође игра улогу“, говорио је Мирослав Лазански.

Дипломата је наглашавао да је Русија за њега више него само место вршења функције. „То је велики пријатељ Србије и српског народа, како у прошлости тако и данас. Ово је највећа држава на свету, а бити амбасадор у Русији је, пре свега, велика част за свакога. Русија је свет“, рекао је Мирослав Лазански у интервјуу за портал „Балканист“.

Мирослав Лазански је током своје новинарске каријере интервјуисао три маршала Совјетског Савеза, комуницирао са целим војним руководством земље, пратио све догађаје који су се одиграли током Хладног рата, односе између СССР-а и Сједињених Држава, односе између земаља Варшавског пакта и НАТО-а.

„Не постоји ниједан други новинар на свету који је интервјуисао три совјетска маршала — [Сергеја Фјодоровича] Ахромејева, [Виктора Георгијевича] Куликова, [Дмитрија Тимофејевича] Јазова. И такође првог човека КГБ-а, генерала [Владимира Александровича] Крјучкова, врховног команданта Морнарице СССР-а, адмирала [Владимира Николајевича] Черњавин, начелника Генералштаба Оружаних снага Русије, генерала армије [Николаја Јегоровича] Макарова, рускиог министра одбране генерала [Игора Николајевича] Родионова, и на крају председника Путина”, поносно је говорио амбасадор Србије у Русији.

Мирослав Лазански је такође интервјуисао два врховна команданта НАТО-а, војно и политичко руководство СССР-а и Русије, САД, НАТО-а, Велике Британије, Норвешке, Мађарске, Румуније, Бугарске, Авганистана, Јапана, ЕУ, Италије, Јужноафричке републике, Словеније, Белорусије, Јемена, Украјине, Аустрије, Сирије.

Мирослав Лазански оставио је супругу Тамару и сина Александра.