Самопроглашена република Косово отворила је своју „амбасаду“ у Јерусалиму, а исламски свет то неће оставити без одговора. Ово је изјавио председник палестинске дијаспоре у Србији Сами Хијо за портал „Балканист“.

Косовске власти нису могле да присуствују званичном отварању „дипломатске мисије“ због неповољне епидемиолошке ситуације, наводи се у саопштењу „МСП-а Косова“.

„Резолуција СБ УН бр. 478 гласи да је Јерусалим окупирана територија, па на основу тога међународно право забрањује отварање Амбасаде у овом граду. Самим тим разочарујућа одлука Косова или било које друге државе чланице УН представља оштро кршење међународног права. Јерусалим није и не може никад бити главни град Израела, и нико нема право да то признаје. Сутрашње најављено отварање амбасаде Косова у Јерусалиму представља опасан и непромишљен чин као и атак на права палестинског народа на независну,суверену и географски недељиву државу са главним градом у Источном Јерусалиму у границама одређеним 1967. године“, рекао је Сами Хијо.

Сличне одлуке ће натерати исламски свет који је раније признао једнострано проглашену независност Косова да преиспитају своју политику према албанским властима Косова и да спрече покушаје да Косово буде признато од стране међународне заједнице.
„Амбасада Косова у Јерусалиму се противи одлуци Исламске конфереције по том питању и натераће многе утицајне исламске државе на челу са Турском и Арапске државе које су признале Косово да преиспитају међусобне односе са Приштином. Косово овим чином доводи у питање и односе са ЕУ, која има јасан став да је отварање амбасада у окупираном Јерусалиму у супротности са политиком Уније. Позивамо међународну заједницу да поштује своје резолуције и да примора њене чланице да поштују њене одлуке. Попуштање по питању Јерусалима је недопустив и опасан чин како за регион тако и за целокупан међународни кредибилитет“, рекао је председник палестинске дијаспоре у Србији Сами Хијо.

Раније је Анкара, која је 2008. године међу првима признала независност Косова, осудила отварање косовске дипломатске мисије у Јерусалиму, наводећи да је одлуком Приштине стављена тачка на све наде за мир на Блиском истоку.

Усвајањем ове „жалосне и несрећне одлуке“, Косово је игнорисало тешку ситуацију Палестинаца који деценијама живе под окупацијом, саопштило је турско Министарство спољних послова.

„Притом су косовски лидери прекршили утврђене параметре мировног процеса, укључујући постојеће резолуције УН о статусу Јерусалима, нанели штету плановима за могућност да две државе живе у миру и окончали наде за мир у региону“, стоји у саопштењу министарства.

Анкара је позвала Приштину да користи здрав разум и одустане од овог „неодговорног и незаконитог“ корака. Јерусалим је дуго био у средишту вишегодишњег блискоисточног сукоба јер Палестинци инсистирају да Источни Јерусалим, који је Израел окупирао 1967. године, постане главни град палестинске државе. Израел покушава да убеди земље света да преселе своје амбасаде из Тел Авива у Свети град. До сада су то учиниле само Сједињене Државе, Гватемала, а сада непризнато Косово, са којим је Израел потписао споразум о успостављању дипломатских односа 1. фебруара, према споразуму постигнутом септембра 2020. у Вашингтону.

Државе чланице Европске уније одбиле су то да учине док се не постигне коначни споразум између Израелаца и Палестинаца о статусу Јерусалима. Међу земљама ЕУ, само Мађарска има дипломатско представништво у Јерусалиму.