Београд је постао четврта станица међународног конкурса новинарске фотографије „Андреј Стењин 23“. Више од педесет фотографија уметника из Русије, Кине, Бангладеша и Бахреина, Француске, Шпаније и других земаља изложено је у четвртак 30. новембра у Пароброду, а изложбу је отворила главна уредница Спутњика Србија Љубинка Милинчић.

Награђени радови приказани су у оквиру Београдског месеца фотографије, а изложено је више од педесет серија и појединачних фотографија младих фоторепортера из земаља широм света, од Аргентина и Ирана, до Босне и Херцеговине.

Љубинка Милинчић поздравила је све присутне испред редакције Спутњик Србија и подсетила посетиоце да је и Андреј Стењин, по коме конкурс носи назив, био фоторепортер Спутњика. Он је био присутан на многим „врућим“ местима, излажући себе опасности, а у Донбасу је преминуо од последица гелера.

Бојим се да ми немамо навику да памтимо људе који су нам нешто значили и који су својом храброшћу ушли у нашу историју. Русија и Спутњик му се одужују на овај начин и читав овај конкурс, који се већ десети пут одржава, заправо је замишљен, да бисмо се на неки начин одужили том младом човеку који је погинуо за своју отаџбину, радећи свој новинарски посао, рекла је Љубинка Милинчић.

Она је скренула пажњу присутној публици да новинари данас врло често страдају, наводећи примере људи који су положили животе радећи свој посао у Израелу, Донбасу и другим ратним жариштима. Милинчић је истакла како се искрено нада да ће сва та имена остати записана, макар у историји медијских кућа за које су радили.

Један од главних циљева изложбе, како је навела Љубинка Милинчић, јесте пружање подршке младим фоторепортерима на почетку њихове каријере. Она је подсетила присутне да су и млади фоторепортери из Србије такође редовни учесници овог такмичења, а да је 2017. година донела упечатљиву победу српској фоторепортерки Јелени Јанковић.

„Од оснивања Стењин конкурса, ово је прва посета изложбених радова наших лауреата Србији и на то смо поносни. Уверени смо да ће ова изложба дати нови подстицај младим српским фоторепортерима и да ћемо следеће године овде одати почаст новим српским победницима“, рекла је Милинчић.

Међу претходним изложбеним местима „Стењин конкурса“, поред најбољих изложбених простора у Москви, Буенос Аиресу, Џакарти, Преторији, Њу Делхију и другим градовима, били су и седиште Уједињених нација у Њујорку, као и „Xposure International Photography festival“ у Уједињеним Арапским Емиратима.

Директор фестивала Давид Пужадо нагласио је да се нада наставку сарадње и у наредним годинама.

„Ово нам даје прилику да српској фотографској заједници покажемо могућности изласка на међународни ниво, што је један од главних циљева нашег фестивала. Радови на изложби су једноставно фантастични. И ко зна, можда ће се врло брзо међу победницима наћи и радови српских фотографа“, изјавио је Пужадо.

Сама изложба подељена је на два дела. Први део, отворен 30. новембра, обухвата победнике у категоријама „Спорт“ и „Моја планета”, а од 20. децембра биће приказани победнички радови у категоријама „Главне вести” и „Портрет”. Изложба ће трајати до 15. јануара 2024. године.