Председник Русије Владимир Путин је изјавио да је већ био сведок рата у Европи, када је Северноатлантска алијанса покренула борбена дејства против Југославије. Тако је руски лидер реаговао на тврдњу немачког канцелара Олафа Шолца о томе да је „за његову генерацију рат у Европи незамисливˮ.

„Што се тиче рата у Европи, господин федерални канцелар је управо рекао да људи његове генерације, а и ја припадам тој генерацији, тешко могу да замисле неки рат у Европи. И то је, наравно, речено поводом ситуације у Украјини. Али ми смо већ били сведоци рата у Европи, који је управо НАТО савез водио против Југославије. Велика војна операција са бомбардовањем једне од европских престоница, Београда, то се догодило. Без дозволе Савета безбедности УН. То је врло лош пример, али он постојиˮ, рекао је Путин на прес-конференцији после преговора са Шолцом у Кремљу.

24. марта 1999. године Северноатлантска алијанса покренула је против Савезне Републике Југославије ваздушну офанзивну операцију под називом „Савезнична силаˮ која је трајала 78 дана. За то време на земљу је бачено преко 23 хиљаде бомби и крстарећих ракета.

У бомбардовању је, према различитим подацима, погинуло од 2,5 до 3,5 хиљада људи, док је рањено преко 10 хиљада људи. Снаге НАТО-а на Југославију су избациле 15 тона обогаћеног уранијума, након чега је земља доспела на прво место по броју онколошких обољења. Током 10 година после бомбардовања од рака је оболело око 30 хиљада становника Југославије, од чега је 10 до 18 хиљада умрло.

Један од главних разлога за НАТО агресију били су догађаји у селу Рачак у јануару 1999. године. Према тврдњама албанских сепаратиста, представници југословенске полиције у селу су извели „покољ цивилног становништва, усмртивши 45 цивилаˮ. Догађаји представљени у таквом светлу послужили су за НАТО као повод да први пут покрене питање примене силе против Југославије.

Србија притом тврди да се радило о специјалној операцији против групе албанских терориста, који су од села направили утврђење са рововима, подземним бункерима и митраљеским гнездима.