Током читавог викенда филолог, преводилац, професорка Београдског универзитета и колумнисткиња портала „Балканист“ Ирина Антанасијевић примала је честитке. Наиме, указом председника Русије „О додељивању државних награда РФ“ њој је додељена Пушкинова медаља.

Допринос професорке Антанасијевић као филолога, књижевног критичара и преводиоца је немерљив. У области проучавања и очувања руског културног наслеђа у Србији данас јој нема равних.

„Напорима Ирине Антанасијевић основана је катедра руског језика и књижевности на Универзитету у Нишу, обновљен је Руски научни институт у Београду, који су основали емигранти из првог таласа емиграције и који је затворен првих месеци окупације Југославије у септембру 1941. године. Немогуће је замислити русистику без Ирине Антанасијевић“, наводи се у честитки „Руског дома“ у Београду.
Сви чији је, како лични, тако и професионални живот, повезан са Балканом Ирину знају као највећег познаваоца овог региона. Она је била један од пионира дигиталне епохе, упознајући становнике Русије са Балканом на страницама свог Livejournal „В тылу!“ (У позадини).

Може се без преувеличавања рећи да је Ирина „први руски блогер“ који је писао о историји, култури и политичкој ситуацији у земљама бивше Југославије. Њен Livejournal дуго је за многе Русе био прозор у Србију и бившу Југославију: нека мешавина Википедије, Инстаграма и Телеграм-канала о Балкану. Упознати се са Ирином Антанасијевић или „девиртуализовати се“ увек је била велика част за сваког руског србофила.

Управо Ирина је помогла многим Русима да први пут уживо виде Балкан. Она је била прави „консалтинг-центар“, који је без икакве личне користи помагао руским грађанима да дођу у Србију и да се снађу на лицу места.

Многи руско-српски пројекти културног, информативног и образованог карактера с почетка 2000-их дугују своје постојање управо Ирини Антанасијевић. Од ње и данас траже савет и помоћ студенти, новинари, историчари, бизнисмени и јавне личности. По мишљењу многих руских грађана који живе у Србији, Ирина је један од најзначајнијих представника руске дијаспоре у земљи.

Још једном честитамо професорки Антанасијевић на заслуженом признању!

Фотографија: Википедија.