Западне земље су занемариле норме међународног права када је реч о војној операцији НАТО-а против Југославије. То је изјавио председник РФ Владимир Путин у обраћању руском народу поводом почетка војне операције у Украјини.

По његовим речима, колективни Запад намеће своје интересе „по сваку цену, дрзнички, свим средствима“, а све који се не слажу „ломи преко колена“.

„Примере не треба тражити негде далеко. Они су најпре без икакве одлуке Савета безбедности УН спровели крволочну војну операцију против Београда, користили су авијацију и ракете у самом центру Европе. Било је то неколико недеља непрекидног бомбардовања мирних градова и виталне инфраструктуре. Морамо да подсећамо на те чињенице, јер се поједине западне колеге нерадо присећају тих догађаја, а када ми о томе говоримо онда они не помињу норме међународног права него радије указују на околности које тумаче како налазе за сходно“, рекао је Путин, подсетивши и на нелегитимна борбена дејства против Ирака, Либије и Сирије.

Руски председник је објаснио да се западни „дрзнички манир вођења разговора са позиције некога ко је изнад осталих, ко је непогрешив и коме је све дозвољено“, а такође „крајње игнорантски и презрив однос према интересима и апсолутно законитим захтевима“ Русије појавио зато што је Совјетски Савез крајем 1980-их ослабио, а затим се распао, услед чега је „баланс снага у свету нарушен“.

„И иначе се стиче утисак да практично свуда, у свим регионима света где Запад дође да заведе свој поредак, после тога остају крваве ране које не могу да зарасту, гнојне ране међународног тероризма и екстремизма.

Све ово што сам поменуо само су најдрастичнији, али уопште нису једини примери занемаривања међународног права“, истакао је Владимир Путин.

Он је нагласио да су земље НАТО-а прекршиле обећање да се алијанса неће ширити на исток и да сада „они који претендују на светску доминацију јавно, некажњено и без икаквог основа проглашавају Русију за свога непријатеља“.

„Наша дејства представљају самозаштиту од опасности које нам прете и од још веће невоље него што је ова која се данас дешава. Права сила се састоји у правичности и правди, која је на нашој страни. А ако је тако, онда је тешко не сложити се са чињеницом да су управо сила и спремност за борбу оно на чему се заснивају независност и суверенитет, онај неопходни темељ на коме једино и може поуздано да се гради сопствена будућност, сопствени дом, сопствена породица и сопствена Отаџбина“, изјавио је Путин.