Коначна пресуда доживотног затвора Ратку Младићу показује у каквој је дубокој кризи западна цивилизација. И не ради се само о пресуди (која је била очекивана), већ о томе са каквим су је уживањем дочекали неки представници међународне политичке сцене.

„Ова историјска одлука показује да ће они који чине гнусне злочине одговарати за њих. Ова ће одлука такође учврстити нашу заједничку одлучност да у будућности спречимо да се таква зверства дешавају било где у свету“, рекао је амерички председник Џо Бајден, лидер демократа САД који су одговорни за крвави распад Југославије, дестабилизацију Украјине и инвазију на Ирак!

Ништа мање цинична није била ни реакција генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.

„Поздрављам одлуку жалбеног већа механизма за кривичне судове у Хагу. Тачно је да је Ратко Младић одговоран за нечувене злочине над цивилима, укључујући убиство хиљада босанских мушкараца и дечака у Сребреници 1995. године. НАТО је помогао да се заврше два етничка рата на западном Балкану 1990-их и да се затвори мрачно и срамотно поглавље у европској историји. Регион остаје стратешки важан за Алијансу. Наставићемо да доприносимо стабилности и сигурности на западном Балкану промовишући мир и помирење“, рекао је Столтенберг.

Неће бити наодмет да подсетимо да је НАТО 1995. и 1999. године већ учинио „добро“ региону бомбардовањем српских територија радиоактивном бомбама. Сада, да би опрао своје крваве руке, колективни Запад активно понавља причу о тзв. „геноциду“ у Сребреници, а Ратка Младића назива „балканским касапином“.
Колико је згодно да генерал Младић сноси одговорност за све грехе – па и за злочиначки немар међународних снага – потврђују и изјаве из Европске уније и Уједињених нација.

Европска дипломатска служба је приметила да ће пресуда допринети „помирењу региона“. „Коначна пресуда међународног суда у случају Младић је још један важан корак ка успостављању правде за жртве“, рекао је председник Европског савета Шарл Мишел.

За њим понављају и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел и комесар за проширење Оливер Вархељи.
„Порицање геноцида, ревизионизам и величање ратних злочинаца у супротности су са основним европским вредностима. Данашња одлука даје лидерима Босне и Херцеговине и региона прилику да одају почаст жртвама и створе повољне услове за помирење, превазилажење последица рата и изградњу трајног мира“, наводи се у њиховој заједничкој изјави.

Висока комесарка УН за људска права Мишел Бачелет изјаснила се на сличан начин: „Пресуда истиче одлучност међународног правосудног система да [починиоце] сматра одговорним, без обзира на то колико дуго суд траје. У Младићевом случају, скоро три деценије након што је починио стравичне злочине“.

„Дојче веле“ је иначе објавио коментар главног тужиоца Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Сержа Брамерца: „Наравно, веома смо задовољни пресудом. Управо сам се састао са мајкама из Сребренице, са преживелима и мојим тимом. Они су веома задовољни одлуком, као и ми“, рекао је Брамерц.
Истовремено је запретио лидеру босанских Срба Милораду Додику, који је раније с правом оптужио суд за пристрасност, за то да кажњава само Србе и затвара очи пред злочинима муслимана. „Ово је увреда и за жртве и за преживеле и показује његов недостатак осећаја политичке одговорности“, рекао је Брамерц.

Шта рећи… Како је говорио Спиноза, „Павлове речи о Петру нам говоре више о Павлу него о Петру“. О томе су говорили и у мисији Руске Федерације у Уједињеним нацијама, не кријући разочарење у међународно правосуђе.

„МТБЈ и резидуални механизам, нажалост, нису постали институције помирења у разноликом балканском друштву. Разлог за то је недостатак правде у донетим одлукама, напади на једну страну сукоба и прећуткивање грехова других“, рекао је заменик сталног представника Руске Федерације Генадиј Кузмин на седници Савета безбедности УН. „Скоро 30 година, скоро трећину века, пристрасни и скупи замајац хашког правосуђа систематски меље судбине учесника балканског рата. Рат који је постао трагедија за стотине хиљада Срба, Хрвата, Бошњака и представника других националности“.

На чињеницу да пресуда Младићу изгледа посебно лицемерно када се узму у обзир оправдања бошњачке, хрватске и косовске војске скренула је пажњу и званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. „Карактеристика функционисања Резидуалног механизма и његовог претходника, Међународног суда за бившу Југославију, је непознавање чињеница и историјског контекста догађаја повезаних с распадом Југославије. Чини се све против напора за решавање последица сукоб и повратка поверења на Балкану“, нагласила је Захарова.

И ево шта је још важно. Запад, славећи „тријумф правде“ (тачније, радујући се што је одговорност за злочине поново избегнута), истовремено уништава наду Срба да ће геополитичку конфронтацију заменити конструктивна сарадња. Али овај народ, који је страдао од међународних казнених механизама више од осталих учесника у балканским ратовима, говори о потреби да ради за будућност. Српски председник Александар Вучић се у овој ситуацији понаша врло коректно. На истој седници Савета безбедности УН, он је у суштини изјавио да је Србија у потпуности искупила своју кривицу за сукобе деведесетих година (за разлику од суседа) и да жели само мирно небо над регионом.

„Гледамо у будућност, а не у прошлост, упркос селективној правди Хашког трибунала. А за Србе из целог региона имам једну поруку: „Главу горе! Србија и српски народ више нису ни за шта криви“, рекао је Вучић.

Тако је ситуација око пресуде генералу Младићу показала право лице свих оних с којима Срби данас морају да сарађују (па и поводом Космета). Треба напоменути да Београд лако може да одустане од европске будућности. Очигледно је да Србији такве „европске вредности“ неће донети никакву корист.

Фотографија: @genmladic Twitter