Решавање дуготрајног сукоба Београда и Приштине могло би да допринесе решавању још једног болног питања за Србе — статуса Републике Српске. Ово мишљење изнела је Јекатерина Ентина, професор на Факултету за светску економију и светску политику Више школе економије.


Према њеном мишљењу, председник Србије Александар Вучић вешто користи променљиву геометрију међународних односа да би земљу довео у најповољнији положај.
„Александар Вучић активно покушава да маневрише између Кине, Москве, пиратске Турске и америчких амбиција у региону“, истиче руски експерт.


Она верује да је Вашингтонски споразум, потписан прошлог септембра, омогућио Београду довољно простора за политичке маневре.
„Најреалнији развој догађаја у блиској будућности је следећи: Београд ће настојати да искористи свој растући положај субрегионалне транзитне земље, максимално да искористи Вашингтонске споразуме са Сједињеним Државама и да ојача свој статус у региону. То може спречити само политика Беле куће, и само ако изабрани председник САД Џозеф Бајден изврши превелик за Србе притисак. С обзиром на развој унутрашње кризе у Сједињеним Државама, мало је вероватно да ће питање Косова постати спољнополитички приоритет нове америчке администрације“, каже Јекатерина Ентина.


Она такође сматра да решење дугогодишњег косовског питања може допринети побољшању положаја Срба у балканском региону.
„Теоретски, постоји неколико опција за решавање косовског питања. Међу њима је и широк компромис са Приштином и Албанцима уопште, што ће довести до уједињења Приштине и Тиране у овом или оном облику. Под повољним сплетом околности, ово ће омогућити Београду да покрене питање статуса Републике Српске. У овом случају, Београд готово сигурно може рачунати на подршку Москве, која се свакако противи америчкој идеји унитарне Босне и Херцеговине“, каже Ентина.

Раније је Олег Бондаренко, директор Фонда за прогресивну политику, такође изразио мишљење да би Вашингтонски споразум, који је председник Србије потписао у септембру 2020. године, у будућности, када се Београд буде суочио са агресивном Бајденовом администрацијом, могао да постане олакшавајући фактор за Србе.