Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић и директор Центра Руског географског друштва (РГД) у Србији Мирољуб Милинчић потписали су у понедељак, 30. новембра, споразум о билатералној сарадњи између ових организација у циљу популаризације активности РГД-а на Балкану, проширења историјских и културних знања о Републици Српској у Руској Федерацији.

„Надамо се да ће већ 2021. године Универзитет у Источном Сарајеву и Центар реализовати заједнички пројекат ‘Руско културно наслеђе у Босни и Херцеговини’“, рекао је Милинчић.

У интервјуу за лист „Росијска газета“ Милан Кулић је рекао да је универзитет заинтересован за проширење сарадње са руским научницима, организацијама (Руско историјско друштво, Руска хуманитарна мисија, Руско географско друштво, итд.) и универзитетима.

„Универзитет у Источном Сарајеву је до данас потписао споразуме о сарадњи са 11 универзитета Руске Федерације“, нагласио је ректор. „Наши студенти и професори редовно одлазе у Русију да размене искуства и знање, а Руси заузврат долазе код нас. Уложићу максимум напора да се интензивира билатерална сарадња са Русијом, јер верујем да руска наука може у великој мери да помогне развоју нашег универзитета“, рекао је Кулић.

Центар Руског географског друштва је званично отворен у Србији 17. октобра 2016. године. Ова организација је већ дала значајан допринос развоју сарадње Русије и балканских држава. Захваљујући Центру руски студенти посећују летње школе у региону, организују се изложбе фотографија „Најлепша земља“ и пројекције филмова снимљених уз подршку Друштва, организује се Географски диктат. Треба рећи да слична сарадња постоји већ више од један и по век, када су познати српски научници били чланови Императорског руског географског друштва: Вук Караџић, Балтазар Багишић, Јован Цвијић.

Потпредседник Руског географског друштва Владимир Колосов скренуо је пажњу на чињеницу да сваке године активности Центра постају све разноврсније. „Такви контакти су гарант традиционалног пријатељства између наших земаља“, рекао је професор.

Заузврат, Мирољуб Милинчић, у разговору са дописником листа „Росијска газета“, рекао је да је „ово само почетак дугог путовања посвећеног зближавању младих, академских друштава, предузетника и других људи који раде на развоју пријатељских веза између Србије, Републике Српске и Русије“.

„Намеравамо да проширимо своје активности и да постанемо регионални центар, значајан на Балкану и у Европи“, рекао је он.