Научно технолошке паркове у Чачку и Београду ове недеље посетила је делегација иновативних компанија Научно технолошког парка „Сколково“ , коју је предводио председник Фондације Аркадиј Дворкович.

Сарадња у овој области је важна за обе државе, што је показало и присуство премијерке Србије Ане Брнабић, која је била веома заинтересована за представљене руске и српске пројекте, а из Сколкова су овог пута донели пре свега најновија иновациона решења у области дијагностика у здравству.

Генерални директор компаније Рапид-Био упознао је Србе са тестовима који откривају ковид у року од 10 минута. За то је довољан само брис из носа или грла и није потребна лабораторија или посебна опрема, због чега је овај тест знатно јефтинији од пи-си-ар теста.
Још једна разрада исте компаније је тест за исхемијски мождани удар заснован на специјалним биомаркерима, који скраћује време за дијагнозу болести од које годишње умиру милиони људи. Овде је драгоцен сваки минут: што пре лекари почну да се боре са изливом крви у мозак, то су веће шансе пацијента да се врати нормалном животу након лечења.

Представник компаније „Эфферон“ је представио уређај за вантелесно пречишћавање крви од токсичних супстанци, који у великој мери спашава људске животе у случају сепсе.

Трећа руска компанија UserGate послује у IT сектору. Њихов изум је нова генерација безбедносних система. Тражен је у областима као што су телекомуникације, безбедност, образовање, у раду владиних агенција.

Србија је представила два стартапа. Прва компанија била је Design, која производи смрзнуто и дехидрирано воће, као и разне производе на њиховој основи. Друга компанија је Novelic са својим сензорима који прате кретање људи. Сличне технологије се могу користити у свакодневном животу и у производњи.

Аркадиј Дворкович је рекао да је овај облик сарадње веома је важан за обе државе. „Данас смо посетили два научно-технолошка центра, било је прилично занимљиво и продуктивно. То нашим пројектима даје шансу да се развијају, да излазе на нова тржишта и да учествују у српским пројектима“, рекао је он.

Ана Брнабић је била одушевљена овим сусретом. „Било ми је велико задовољство што сам овде, јер је Сколково један од најбољих — ако не и најбољи — истраживачки центар на свету. Желимо да ујединимо наше стартапове са руским како бисмо разменили искуство и знање у разним областима технологије“, нагласила је премијер Србије.

Сарадња „Сколкова“ са српским колегама започела је 2015. године, када су иновациони центар и Београдски научно-технолошки парк потписали споразум. А 2019. године, током посете руског председника Владимира Путина главном граду Србије, потписан је споразум о сарадњи између „Сколкова“ и владе Србије.