Руски председник Владимир Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган су данас у присуству српског лидера Александра Вучића и бугарског премијера Бојка Борисова пустили у рад гасовод „Турски ток“. 

Ако узмемо у обзир актуелне вести дана, односно ирански ракетни напад на америчке војне базе у Ираку и пад авиона украјинске компаније у близини Техерана, као и свеопшту напетост поводом ситуације на Блиском истоку, отварање „Турског тока“ би у светским медијима очекивано могло да се пласира као мање значајна вест. Међутим, отварање гасовода може симболизовати ново место и улогу Русије не само у региону, већ и у свету, стоји у чланку објављеном данас на веб-сајту РИА Новости. 

Запад већ годинама покушава да представи Русију као земљу која свесно руши светски поредак, док она по ко зна који пут доказује да је бедем мира, стабилности и безбедности у свету, пошто је још једном остварила зацртани циљ који се многима чинио немогућим. 

Тај светски поредак који Русија наводно руши представљасе као најбољи могући, јер предводи га западни свет који се бори за демократију, права и слободу људи. Са друге стране подразумевало се да је тај систем чак и са свим својим манама ипак бољи од хаоса који предлаже Москва. Међутим, средином последње деценије планета је престала да посматра тај западни поредак кроз ружичасте наочаре, пишу РИА Новости. 

Испоставило се да је спољна политика Русије,представљана као рушење система који и сам одбројава своје последње дане, у ствари стварање новог система. 

На међународној сцени напетост расте у свим правцима, до трвења долази међу најближим партнерима, истичу РИА Новости. На Блиском истоку посматрамо нову ескалацијунасиља у којој су умешане скоро све државе региона. Немачка, Словачка, Хрватска повлаче своје војнике из Ирака. И то је тек почетак, списак таквих држава ће се само увећати. Бродски саобраћај у Ормуском заливу је заустављен. Многе авионске компаније су привременопрестале да користе иранско небо. Експерти упозоравају на опасност од избијања Трећег светског рата. Бележи се скок цена нафте и злата. 

У таквим околностима Владимир Путин долази у Истанбул на отварање „Турског тока“, како је и планирано пре неколико месеци. Док свет ври, Русија показује савршенство планског рада који не могу да поремете никакви спољни немири, пишу РИА Новости. А поред Русије миран и одмерен став заузимају и државе које су склоне оштрим изјавама и наглим корацима. Попут Турске, на пример, која с времена на време гласно исказује своје незадовољство овим или оним поступцима Москве (последњи коментари су се тицали Либије), али у целини стриктно се придржава оквира сарадње. 

Русија је преузела на себе улогу кочнице која зауставља срљање света у пропаст, државе која гради нови глобални систем. Москва предлаже свима једноставна и разумљива правила: конструктивну сарадњу на принципима прагматичности и узајамне користи. Пример односа Русије и Турске је одличан, пошто се ове две земље сматрају природним геополитичким противницима кроз историју, истичу РИА Новости. Али Москва је успела да и такве односе доведе у најбољи ред. 

Зато и не треба да нас чуди што је на церемонији отварања „Турског тока“ Владимир Путин изјавио да Русија и Турска показују пример сарадње за добробит не само два народа, већ и народа целе Европе и целог света. На Блиском истоку ће такође обратити пажњу на ове Путинове речи и схватити их као пружену руку. Актуелне тензије у региону могу само да натерају те земље да прихвате Путинов предлог, јер Москва је током последњих година више пута доказала да сноси одговорност за своје речи и у најтежим ситуацијама, анеког ко би Русији конкурисао у вођењу такве спољнеполитике тренутно и нема. 

Отварање „Турског тока“ још једном то потврђује. 

Фото: kremlin.ru