Русија води активну политику на Блиском истоку и истовремено дозвољава да братске балканске народе контролишу Сједињене Америчке Државе. Срби замерају Русима због тога. 

Тако је на Телеграм мрежи „Изборског клуба“ (друштво познатих експерата унутрашње и спољне политике Русије) написао руски филозоф Александар Дугин, а преноси веб-сајт „Полит Навигатор“. 

„Српски пријатељи ме деликатно питају: зар не можете и нама да помогнете? Американци су се тако лепо повукли са севера Сирије. Како је само генијално Путин извео операцију успостављања мултиполарности на Блиском истоку, како је прецизно и деликатно нашао савезнике, како је успоставио односе са партнерима. Зар не може исто тако да уклони америчке базе са Косова? У тим речима можемо да чујемо меко, ненаметљиво сажаљење и истовремено укор: добро је што спасавате Сиријце, али зашто не и нас“, пише Дугин. 

Асиметрија руске спољне политике на Блиском истоку и на Балкану своди се на спремност да се супротстави униполарном свету. 

„Сведоци смо тријумфа мултиполарне политике, ефикасности руске политике, сталне  подршке Кине, шиитско-сунитске алијансе између Ирана и Турске,остварене уз велике напоре (и у великој мери захваљујући Русији). Русија никада није била тако ефикасна и популарна на Блиском истоку као у случају са Сиријом. 

То признаје чак и сиријска опозиција. Сви схватају да се Русија не руководи само националним интересима, већ принципима“, констатује филозоф. 

Али на Балканском полуострву Русија не води такву политику и повлачи се, сматра он. 

„Видимо да се народи који су нам блиски мире с неопходношћу евроинтеграције и приближавају се НАТО блоку – злочинцима који су извршили геноцид над њима. Црногорци су већ учинили тај сраман корак. Србија се формално придржава неутралности. Ако настави тако, и ако јој се придруже и други Русима блиски народи и не направе тај фаталан корак ка ЕУ или НАТО-у, Балкан ће такође доживети мултиполарност. 

Али морамо рећи и то да на Балкану нису активни само Американци, већ и Европљани, огроман број фондова, Сорошева мрежа, либерална елита која прожима читаво друштво“, упозорава Дугин.