Руски специјалисти су тренутно ангажовани на неколико локација у Републици Србији, где се налази највећа концентрација пацијената који су позитивни на Ковид-19. Њихова активност је регистрована у Београду, Ћуприји, Ваљеву, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Кикинди.

Специјалисти радиолошке, хемијске и биолошке заштите (РХБЗ) руске армије су извршили дезинфекцију у 10 медицинских објеката на територији Републике Србије. Ово је у среду саопштила информативна служба руског Министарства одбране, а пренео интернет портал ТАСС.

„Руски специјалисти РХБ заштите су на територији Републике Србије продужили своје активности и дезинфиковали 10 медицинских установа, као што је рејон главне поликлинике у Београду, градску болницу у Ћуприји, клиничке центре у насељеном месту Палић и граду Ниш“- наводи се у саопштењу.

Официри руске групе која борави у Србији су провели консултације са специјалистима из Националног института за опште здравље „Доктор Милан Јовановић Батут“ у Београду, где је размотрен план рада када је у питању дезинфекција медицинских објеката у земљи. „Током ових консултација идентификоване су кључне установе, где постоји потреба за учешћем руских специјалиста када су у питању мере провођења санитарне заштите“ – прецизирали су у Министарству одбране.

Војни лекари су дали препоруке када је у питању реализација антиепидемијских мера приликом лечења пацијената који су позитивни на коронавирус, а који се налазе у војним болницама и клиничким центрима распоређеним у градовима Нови Сад, геронтолошком центру Ниш, центру здравља и градској болници у Зајечару, а такође и у болници „Земун“ која се налази у Београду.

У Србији је према последњим подацима Министарства здравља регистровано 4,873 пацијнета који су позитивни на коронавирус. Од тог броја њих 99 је преминуло услед компликација здравственог стања. Подсећамо д је 3-4 априла ове године у Србију упућена ургентна помоћ која се састојала од 87 војника, укључујући војне лекаре, специјалисте-вирусологе из састава јединица радиолошке, хемијске и биолошке заштите, затим специјалне медицинска опрема, средства заштите и 16 јединица специјалне војне технике (РХБЗ). Ове јединице су пребачене војно-транспортним авионима Ил-76МД из састава Ваздушно-космичких снага руске армије. Тимови са руским специјалистима су распоређени на неколико локација широм Србије (Београд, Ћуприја, Ваљево, Нови Сад, Ниш, Крагујевац и Кикинда).