На највећој хидроелектрани у Европи, „Ђердап 1” у Србији, пуштен је у рад пети обновљени и модернизовани агрегат. „Ђердап 1” у Србији ради од 1972. године, а од 2020. године реконструкцију и одржавање хидроелектране обавља руска компанија „Силовије машини”.

После модернизације „Ђердап 1” ће моћи да функционише још четрдесет година, а њен капацитет ће бити до 190 мегавати. Осим тога, већ су почели радови на реконструкцији хидроелектране „Ђердап 2”, објавио је РТС. 

Милорад Грчић, привремени вршилац дужности генералног директора енергетске компаније Србије, објаснио је да су обе хидроелектране крајње важне за енергетски сектор земље. 

„Оне нам обезбеђују трећину све електричне струје Србије. Нама је остало да реконструишемо још један агрегат и моћи ћемо слободно да кажемо да је Ђердап 1 као нов”, рекао је Милорад Грчић. 

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, који је присуствовао свечаном пуштању у рад петог агрегата, саопштио је да радови на „Ђердапу 1” иду по плану и без одлагања. 

„Пуштање у рад петог агрегата могуће је захваљујући активној политичкој сарадњи руских и српских власти, што показује како се кроз контакт и дијалог реализују договори”, изјавио је Александар Боцан-Харченко. 

„Силовије машини” су преузеле обавезу да замене шест енергетских блокова хидроелектране. Рок реализације пројекта је 88 месеци, оријентациона вредност радова је око 100 милиона долара.