Протести против устоличења Митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Црној Гори су вештачког карактера и могу бити повезани са председником земље Милом Ђукановићем, изјавио је за РИА Новости секретар Одељења спољних црквених веза Московске патријаршије за међуправославне односе протојереј Игор Јакимчук.

Црногорска полиција је у недељу ујутро користила сузавац и шок-бомбе против демонстраната који су желели да спрече устоличење митрополита црногорског Јоаникија и посету српског патријарха Порфирија који су под полицијском пратњом стигли до манастира на Цетињу.

„Такозвани протести у Црној Гори као покушај да се спречи устоличење легитимног црногорског митрополита на месту где је вековима одржавано устоличење његових претходника су очигледно вештачки. Нереде је организовао председник Ђукановић у покушају да врати себи власт, коју постепено губи управо због цркве. Постоје и страни наручиоци нереда на Цетињу“, рекао је Јакимчук.

Руска православна црква, додао је протојереј, увек је била и остаје на страни СПЦ и на сваки могући начин подржаће канонско православље у Црној Гори.

Како преноси РТЦГ, током протеста четири особе су лакше повређене. Касније је полиција саопштила да је приведено осам демонстраната, а повређено 20 припадника органа реда.

Након устоличења, митрополит Јоаникије се извинио због нереда и рекао да ће требати неко време да се превазиђу „вештачке поделе у друштву“, и обећао да ће служити за братско помирење у Црној Гори.

Фотографија: Reuters.