Врховно руководство Србије и Републике Српске, као и стотине Београђана, испратили су на последњи пут човека који је посветио живот томе да отвори свет за Србију, а Србију за свет. Новинар и дипломата Мирослав Лазански сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Председник Србије Александар Вучић је положио венац на гроб дипломате и чувеног војно-политичког коментатора.

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик признао је да је ово за њега лични губитак.

„Он је одрастао у Требињу. Пре неки дан смо разговарали телефоном — он је тамо боравио — и договорили се да се нађемо у Београду. Он је преминуо дана када смо договорили састанак. Јако ми је жао”, рекао је Милорад Додик.

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко је у коментару за портал „Балканист“ нагласио да су после смрти Лазанског обе државе осиротеле.

„Био је, без претеривања, изванредан новинар и дипломата. Иако његова дипломатска служба није дуго трајала, учинио је много. Он је дао огроман допринос да наши односи буду онакви какви су сада. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је у писму саучешћа српским колегама топло и врло прецизно написао: Мирослав Лазански је душом радио за заједничку ствар, а ова фраза карактерише величину ове изузетне личности“, рекао је Александар Боцан-Харченко.

Шеф руске дипломатске мисије у Београду је одавно познавао Мирослава Лазанског. За њега је ова изненадна смрт била јак ударац.
„Упознали смо одавно, крајем 80-их година. Он је тада био млад новинар — бистар, енергичан и, што је најважније, поштен. Налазио се на најразличитијим ратиштима и принцип његовог рада је свуда био исти: истина и поштење. Писао је много и никада није издао своје принципе. Био је сјајан новинар, много смо сарађивали. Оно што је урадио као амбасадор говори само за себе. Достигнућа последњих година у свим областима наше сарадње су, између осталог, његова заслуга. Радио је 24 сата дневно, није пропустио ниједан догађај. И док је радио у дипломатској служби, није одустао од свог животног позива – новинарства“, закључио је Александар Боцан -Харченко.

Сахрани су присуствовали шеф канцеларије Републике Српске у Русији Душко Перовић, директор Поште Србије Зоран Ђорђевић, посланик црногорског парламента и представник странке Права Црна Гора Марко Милачић, шеф Трговинске мисије Руске Федерације у Београду Андреј Хрипунов, адвокат Горан Петронијевић, југословенски дипломата и писац Владимир Кршљанин, уредник „Информера“ Драган Вучичевић, руководство листа „Политика“.

Најближи Мирослава Лазанског су замолили новинаре да не снимају пренос ковчега и сахрану.

Мирослав Лазански је имао 70 година. Заувек ће остати у сећању Срба и Руса који су га познавали као човека који је читавог живота доказивао да је у јачању односа између наших земаља најважнија љубав.

Фотографије: Дмитриј Лане.