Цена гаса у Европи је скочила до 2000 долара за хиљаду кубика.

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко изјавио је данас да Србија није подржала западне санкције против Русије и да јој то омогућава да иде својим путем у односима са Русијом и по питању цена гаса.

Боцан-Харченко је за српске медије рекао да Србија и Русија имају добре билатералне односе и да ће у том контексту и нови споразум о испоруци гаса Србији бити ствар договора Александра Вучића и Владимира Путина.

„Русија нема никаквих питања и сумњи према Србији у нашим односима, било за цену гаса или реализацију пројеката — све ће ићи. Србија није подржала санкције, што јој даје могућност да иде својим путем“.

Боцан-Харченко је напоменуо да не може више да говори о ценама, као и да је нови уговор за испоруке гаса Србије ствар компанија Гаспром и Србијагас.

„Што се тиче гаса, ако наш председник каже да је решено онда је решено“, истакао је Боцан-Харченко и додао да ће се и за наредни уговор поштовати принципијелан став до којег су дошли у новембру 2021. у Сочију председници Вучић и Путин.

На питање да ли ће, ипак, бити довољно енергената за Србију, Боцан-Харченко је рекао да хоће.

Руски амбасадор је истакао да ће Русија преживети санкције и додао да Запад још једном показује да не разуме шта је Русија.

„Русија све има. И била је припремљена и сада увела додатне мере. Русија је спремна још од не знам ког века“, нагласио је амбасадор Боцан-Харченко.