Североатлантска алијанса није успела да победи Југославију 1999. године, јер се НАТО није усудио на копнену инвазију и тражио је компромис а тако је и настала резолуција 1244 СБ УН, рекао је амбасадор Русије у Србији, Александар Боцан Харченко, говорећи на Београдском универзитету на тему „резолуција 1244“ на позив Студентског клуба Правног факултета. 

„Све оно што се дешавало од 1999. године на Косову и Метохији, а што је чинио НАТО пакт, био је класичан злочин. Толико противправних дела учињено је против Србије да је готово немогуће правно расправљати о теми Косова и Метохије“, истакао је руски амбасадор у Београду. 

Амбасадор Русије је додао да је Косово за Запад био само завршни ударац Југославији, тј. коначна реинтеграција ових простора.  

Подсећамо да се на територији Косова од 1999. налази највећа у југоисточној Европи америчка војна база Бондстил.

Говорећи о будућем решавању питања Косова и Метохије, Харченко је поновио да ће Русија подржати Србију у њеном договору са косовским Албанцима, али да то мора бити договор две стране, без притисака споља. Харченко је подсетио да Резолуција 1244 омогућава да се српска војска и полиција врате на Косово и Метохију. 

Фото: Студентски клуб Правног факултета Београдског универзитета