Представници Федерације мототуризма Русије у сарадњи са српским бајкерима предали су у име владе Москве божићне поклоне српској деци, малим пацијентима београдске дечје клинике Тиршова и одељења неурохириргије Клиничког центра Србије.


Акција „Град Москва – деци Србије“ је први велики заједнички хуманитарни руско-српски пројекат у организацији владе Москве 2021. године. Пројекат је посвећен сећању на Светог Саву, покровитеља српских школа.

„Божић је чаробан празник за децу широм света. Деца целе године чекају зимске поклоне Деда Мраза. Већ 20 година организујемо дечје празнике крај јелке у Москви, а такође се трудимо да празник пружимо деци не само у Русији, већ и у другим земљама, укључујући и Србију. Један од наших новогодишњих празника за децу се зове ‘српски дан’. А онима који нису могли да присуствују нашем празнику, трудимо се да дочарамо руску Нову годину, делећи једноставне новогодишње и божићне поклоне“, рекао је један од организатора акције, представник Руске федерације мотоциклистичког туризма Јевгениј Строгов.

Сем малих пацијената у београдским клиникама, поклони из Русије испоручени су још у двадесетак српских градова, укључујући Косово и Метохију, као и Републику Српску и Северну Македонију.

У Ваљеву су поклони уручени младим спортистима бициклистичког клуба „Спутњик“. „Добро се увек враћа. Раније смо помагали деци из Луганска, која су добила прилику да проведу две недеље у Ваљеву током бомбардовања. Данас су, захваљујући Руској федерацији мотоциклистичког туризма, наша деца добила поклоне из Москве. Развијамо сарадњу са Русијом на различитим нивоима, у нашем граду имамо заједничке културне и спортске догађаје, а планирамо за ову годину да проширимо економску сарадњу у оквиру претходно потписаног споразума са градом Сочи“, рекао је Зоран Јелић, председник српско-руског удружења из Ваљева „Слободан Лазић Цимер“.


Организатори су уверени да ће хуманитарна акција, изведена уз учешће руских и српских бајкера и јавних организација обе државе, не само обрадовати српску децу, већ и ојачати везе међу народима.

Ове године, по речима Јевгенија Строгова, Србија планира да спроведе низ руско-српских културно-историјских пројеката чији је циљ очување историјског сећања на подвиг совјетских војника који су ослободили Југославију од нацистичке окупације. Руси планирају да заједно са српским партнерима уреде совјетска војна гробља и поставе бисте јунацима СССР у Новом Саду и Панчеву.

Амбасада Руске Федерације у Београду и Руски центар за науку и културу „Руски дом“ пружили су значајну помоћ у организацији ове акције.