— Замислите да држите велику лопту. Веееелику лопту. Да, тако. А сада подигните лопту изнад главе. Полааааако дижемо лопту…

Чује се тиха музика. На поду седе трогодишње девојчице и пажљиво држе ту „велику лопту“.

Владислава Милосављевић, уметнички руководилац балетског студија „Академија“ у Нишу, поправља држање њихових руку.

Мало старије девојчице показују већ боље кретање. Одмах се сетим балетске школе коју сам посећивала у детињству и пријемни испит за Вагановску школу, који нисам положила…

— Многе девојчице неће постати балерине. Али држање, осећај музике ће наравно остати, — говори Владислава. – Балет помаже да се исправе многе деформације кичме и стопала.

Владислава се преселила у Србију пре двадесет година и успешно ради са децом у Нишу, а има и пуно заинтересованих за њену школу.

Руска школа класичног балета је светски бренд, а многобројне победе њених ученица на кореографским такмичењима такође много говоре. И, наравно, свака мала ученица жели да једном наступи на великој сцени.

А увече, када деца оду кући, у школу долазе адвокат, лекар, домаћица, професорка факултета… представнице различитих професија. Ниједна од њих наравно не рачуна да ће постати балерина. Зашто долазе након напорног радног дана? Зашто су од свих врста физичких вежби изабрале управо body ballet?

— Наравно, постоје многи начини да извајате фигуру и побољшате здравље, — слаже се Владислава. — Али боди балет је врста балета за одрасле, развија оне мишиће које је тешко развити обичним телесним вежбама. А такве физичке вежбе одговарају женама.

Боди балет исправља леђа, деформације ногу, развија еластичност и координацију покрета. И то није све. Физичких вежби има напретек, али мишићи се не напрежу претерано и не долази до повреда. Све вежбе се раде уз класичну музику што утиче наравно на расположење.

— Дођи код мене на боди балет, — зове ме Владислава.

— Како са овом тежином? А имала сам и повреду, колено ме још боли.

— Управо зато треба да дођеш! Мислиш ли да су све ове жене дошле овде овако згодне?

А ја, да будем искрена, управо тако и мислим, тим пре кад видим своју вршњакињу.

— Реци, колико си имала килограма кад си први пут дошла? – пита Владислава згодну лепотицу.

— Осамдесет три, — одговара она. – Кад би ви знали како је Владислава са мном радила!

— А колико дуго вежбате боди балет? – питам ја.

— Трећу годину.

То су одлични резултати. Ја се борим с гојазношћу већ пет година, и гојазност побеђује.

— Ето, видиш. И леђа ћемо ти исправити. И колено те више неће болети.

Звучи тако привлачно да ми је помало жао што не живим у Нишу.

А даме настављају да вежбају за свој наступ.

— Па није ваљда да наступају?! – чудим се ја.

— Наравно! Ми сваке године дајемо концерт. Наступају и деца и одрасли. Прошле године смо показали јапански плес с лепезама. Хоћеш ли да видиш?

После часа гледам снимак са тог наступа и не верујем очима. Ако сте гледали филм „Мемоари једне гејше“ онда се сигурно сећате плеса с лепезама. Ученице Владиславе плешу исто тако лепо.

— Да ли саветујете боди балет баш свакоме? Која је старосна граница? 

— Нема је! Велике балерине су плесале до старости. Наравно да то неће бити тако енергичан плес, на пример, ако постоје проблеми са срцем. Али срце захваљујући боди балету може само да ојача. Имам ученицу која се не сећа да је патила од високог крвног притиска. Боди балет је добар јер не тражи претеране физичке вежбе, пуно се ради на еластичности, развијањем координације избегавамо повреде, па и оне у свакодневном животу.  

Излазим из балетског студија Владиславе Милослављевић и не могу да не приметим како нас поздрављају њене ученице, грациозним климањем главе и заокретом. Одлазе у вечерњи сумрак, корачајући лагано, као дивље мачке, а мушкарци се окрећу за њима.