Руски експерти и политичари коментарисали су за портал „Балканист“ догађаје у Београду, где су демонстранти предвођени радикалним опозиционим лидерима покушали државни удар и упали у Скупштину под изговором да протестују због пооштравања епидемиолошких мера.

Алексеј Мартинов, руски политиколог, публициста и активиста за људска права, верује да такви догађаји, без адекватне реакције власти, прете Србији обојеном револуцијом према украјинском сценарију.

„Такве инциденте власти морају одлучно да спречавају у оквиру важећег законодавства. Иначе, догађаји ће почети да се одвијају према украјинском сценарију 2014. године, када се неодлучна власт у покушају да удовољи свима одрекла свог законског права на употребу силе у случају претње по националну безбедност, те довела до тога да се Украјина распала, изгубила територију и заглибила у грађански рат. Србији није потребан такав развој догађаја. Због тога су у циљу очувања државе српске власти дужне да искористе своје право на примену силе, не обраћајући пажњу на то шта ће страни медији рећи. Важно је сачувати земљу и њену стабилност у корист грађана и њихове будућности“, рекао је експерт. 

Он је подсетио да су председник и влада дужни да заштите своје бираче, који су огромном већином на парламентарним изборима 21. јуна подржали владајућу странку и лидера земље Александра Вучића.

„Принцип демократске државе је да делује у интересу већине грађана. То је суштина сваке демократије. Према томе, морамо деловати строго: потребна су хапшења хушкача, као што је то учињено у Русији. Сви смо више пута приметили неколико покушаја подривања стабилности у Русији, који су спречени оштрим акцијама државе. Треба реаговати адекватно, формално, ослањајући се на закон и не обраћајући пажњу на спољне емоционалне реакције“, каже Алексеј Мартинов.

Писац и политички аналитичар Олег Матвејчев сигуран је да српска опозиција, изводећи људе на улице током погоршања епидемије, бори се за своје интересе, а не за права грађана. 

„Ово су америчке слуге које се не плаше Бога. Треба их газити гусеницама. Влада Србије мора одлучно да удари по онима који поткопавају државност, угрожавају живот грађана, манипулишу њима, користећи погоршање епидемиолошког стања. Треба затворити све који су организовали овај протест и оне који ће организовати следеће. Флерт са њима неће довести до ничега доброг. Сетите се Јануковича и учините оно што морају да учине јаки лидери који раде за стабилност своје државе“, рекао је Олег Матвејчев.

Ситуацију је прокоментарисала и бивша тужитељка Крима, посланица Државне думе Наталија Поклонска, која је својим очима видела дешавања у Украјини.

„Јасно је да, као и у другим земљама, мере које српске власти предузимају у борби против ширења корона вируса различите политичке снаге могу схватити као прилику за протесте. Тешка ситуација, напетост у којој су се грађани нашли, напротив, морају ујединити и владу и опозицију. То је управо оно што желим политичарима мог вољеног Београда. Сигурна сам да ће овлашћени ресори поступити како закон налаже и вратити ред и мир“, рекла је Наталија Поклонска. 

Србија тренутно доживљава други талас епидемије корона вируса. У 22 града земље уведено је ванредно стање, а болнице у главним граду су, према речима лекара, препуне. У Београду је поново отворена привремена болница са 500 кревета.

Фото: kurir