„Јандекс“ ће јачати своје позиције на српском тржишту: компанија је добила одговарајући предлог од београдских власти, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић за агенцију РИА ФАН.

„Састао сам се прошле недеље са делегацијом компаније ‘Јандекс’ и ускоро ћемо се састати у Москви. Они су нам представили своју апликацију ‘Јандекс.Такси’ која би могла да постане део тог система. Мало људи зна да је такси само једна од делатности ‘Јандекса’ у Русији, чак би се могло рећи да то није најважнији део његовог пословања. У Русији је њихово присуство уочљивије у областима као што су паметна решења, веб-претраживач ‘Јандекс’ је веома популаран итд. Тако да се надам да сам им отворио пут на српско тржиште, биће нам драго да их видимо овде, а обећали су да ће доћи и радити у Србији“, рекао је Весић.

Рачуна се да ће „Јандекс“ учествовати у развоју многих паметних решења за Београд.

„Једна врста сарадње су исте те апликације за паметни град које они могу да нам предложе“, рекао је Весић.

Према његовим речима, још један вредан партнер за Београд је компанија руског порекла Marera која је уложила средства у преко 170 хиљада квадратних метара некретнине у Београду.

„То је компанија која од старих зграда прави нове бизнис центре. Када говоримо о инвестирању у некретнине ми смо највише задовољни овом компанијом“, каже Весић. „Задовољан сам што такве компаније такође улазе на српско тржиште, јер један од наших главних успеха је то што смо лидери у привлачењу страних инвестиција у региону.“

Горан Весић је нагласио да су власти земље у последњих пет година у потпуности промениле систем инвестирања. „Постоје инвестиције које захтевају само једноставну, ниско квалификовану радну снагу. У Србију су раније углавом долазиле такве инвестиције. Последњих година говоримо о елегантнијим инвестицијама, и то не само о руским: многе немачке компаније су почеле да отварају своје научно-истраживачке центре у Србији, као и ‘Јандекс’. И то су компаније којима требају квалификовани радници, који могу да раде било где у свету“, рекао је Весић.

Привлачење страних компанија омогућиће земљи да реши проблем одлива мозгова, каже заменик градоначелника Београда.

„Долазак таквих компанија значи да ћемо моћи да задржимо младе људе који би у Немачкој и другим земљама заиста могли да примају плату од три до пет хиљада евра. Овде ће моћи да примају пристојне плате — да, наравно, мање, али у Србији су и трошкови живота мањи, па је ово разлог да останете код куће. Долазак таквих компанија нам много значи. А међу њима има и руских компанија“, закључио је Горан Весић.