Власти Београда су високо оцениле таленат руског вајара Александра Рукавишњикова – аутора споменика Стефану Немањи на Савском тргу, и понудиле му да уреди парк по угледу на парк Гвељ у Барселони.

„Савски трг су уредили веома познате шпанске архитекте, парк Ушће реконструисан је према пројекту данског архитекте Јана Гела, поред пасареле која повезује Калемегдан и Савски кеј постављена је скулптура веома познатог британског вајара Ричарда Дикона коју је радио са Мрђаном Бајићем, а пешачке зоне у центру града уређивао је аустријски архитекта Борис Подрека. Све се то догодило последњих седам година, а наставићемо са тим трендом. Понудио сам руском вајару Александру Рукавишњикову да заједно са српским архитектима и нашим младим вајарима уреди један парк у Београду по угледу на парк Гвељ у Барселони“, саопштио је заменик градоначелника Београда Горан Весић. „Желим најбоље за Београд односно да у њему стварају светски познати уметници.“

Гаудијев парк Гвељ је веома популаран међу становницима и гостима Барселоне, а од 1984. је на Унесковој листи светске баштине.
„Једна од туристичких атракција Барселоне је парк Гвељ који је дело чувеног Антонија Гаудија. То је парк који има своју концепцију и вредна уметничка дела. Желимо да имамо свој парк у Београду који ће бити уређен према пројекту Рукавишњикова и оплемењен уметничким делима. Београд је метропола која заслужује овакав парк. Зато сам сигуран да ће Рукавишњиков заједно са младим српским вајарима и архитектима створити у Београду парк који ће бити уметничко дело“, сматра Весић.

Још није утврђено на којој би се тачно локацији налазио овај парк, а није ни искључено да ће Рукавишњиков уредити нову зелену зону у Београду и учинити да град буде још привлачнији за туристе.

Руском вајару Александру Рукавишњикову је јуче на Дан државности Србије председник Александар Вучић лично уручио Сретењски орден првог степена.