Бирократија и недостатак информација о партнерима компликују сарадњу Русије и Србије. То је за портал „Балканист“ изјавио Андреј Бистрицки, председник Савета Фонда за развој и подршку клуба Валдај, који је и модератор економске сесије конференције Валдајског клуба.

Према његовим речима, дискусија се водила у два правца. Прво су истакнути успешни примери сарадње Русије и Србије. Поред осталог, разговарало се о активностима великих руских компанија у Србији — Гаспрому, Руским железницама, „Силовије машини“, о чему је амбасадор Русије у Београду Боцан-Харченко говорио још приликом отварања конференције.

С друге стране, сарадњу Руске Федерације и Србије ометају проблеми бирократије са обе стране и недостатак информација о партнерима. Геополитички фактори такође играју улогу, посебно притисак на Србију из ЕУ.

Истовремено, како је истакла српска страна, економска сарадња Србије и Русије је стратешке природе и не противречи усмерености Београда ка Европи.

Као што је нагласио Андреј Бистрицки, сви учесници дискусије су се сложили да руско-српска економска сарадња почива на чврстим темељима, да је већ сада плодна и да има огромне перспективе.
Руско-српска конференција „Русија на Балкану: Поглед у будућност“ отворена је у главном граду Србије 24. јуна. Организатори су Међународни дискусиони клуб „Валдај“ и Руски дом у Београду.

Фотографија: Олег Хавич.