Тужилаштво Босне и Херцеговине, највероватније уз подршку западних покровитеља, покушава да спречи обележавање у Републици Српској Дана руских добровољаца 12. априла.

„Дан руских добровољаца је на календару у Републици Српској важан историјски догађај и упркос свему биће обележен“, цитира агенција Срна речи Божице Живковић Рајилић, председнице Удружења жена жртава рата Републике Српске.

У Вишеграду постоји споменик добровољцима из Русије који су погинули током рата 1992-1995, као и крст на врху планине над градом који подсећа на српско-руско војничко братство.
У интервјуу за лист „Российская Газета“ председник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић је рекао да ће српски народ заувек памтити руску браћу која су изгубила животе у најтежем периоду новије историје Републике Српске. „Још се сећамо деведесетих година, када је на свету постојала само једна велесила. Сви смо били сведоци тадашње ситуације у свету и какве нам је перспективе нудио нови светски поредак. С тим у вези, морамо одати почаст свим руским добровољцима који су дошли из далеке земље, али блиске нашем срцу – Мајке Русије, и изгубили своје животе у најтежем периоду новије историје Републике Српске. Многи Руси су у нашој земљи остали као вечити чувари српске слободе и територије и ми смо им бескрајно захвални“, рекао је генерал Савчић.

Подсетимо да је 12. априла 1877. године руски император Александар Други објавио рат Турској да би ослободио братске народе од ропства. Овом догађају претходио је јак добровољачки покрет: руски добровољци су масовно попуњавали редове српске војске и бугарских устаничких одреда. То је разлог зашто се управо овај датум прославља као Дан сећања на руске добровољце.

Један од симбола руског добровољачког покрета на Балкану је свакако руска болничарка Дринске дивизије Дарја Александровна Коробкина која је погинула помажући српским војницима у Првом светском рату. Ова млада Рускиња остаће упамћена као велика хероина која је у једном дану умела да превије и 150 рањеника.

Српски песник Милосав Јелић је о 26-годишњој Дарји говорио да је војницима била као рођена сестра, а покушавајући да их утеши и олакша им бол говорила је „кад би само Руси знали за ове муке, пожурили би преко Карпата“.

У знак захвалности, више од једног века касније, 2018. године, хериони „Битке под облацима“ подигнут је споменик, на месту где је погинула 2. октобра 1914. gодине на чувеној Коти 708 – Еминове воде.

Фотографија: sddonbassa.ru