Држављанин Албаније Мерсин Катући и власник такозване Жуте куће у којој су за време рата на Косову држали стотине цивила, Албанаца, Срба, Рома, мучили их, убијали и узимали њихове органе за трговину, одлучио је да тужи бившу главну тужитељку Хашког трибунала Дел Понтеову и некадашњег известиоца Савета Европе Дика Мартија за њихове лажне извештаје.

Како је рекао Катућијев адвокат, „странци су на силу ушли у Жуту кућу са тужиоцем, разбили под, уништили одећу Катућијевих, извели их на хладно 4. фебруара, где су их држали 10 сати, а нису им ни показали налог за претрес“.

„Питали су ме за мрље од крви, рекао сам им да су ми се рађала деца и да смо секли месо“, рекао је Мерсин Катући, власник Жуте куће.

Извештај Дика Мартија у којем се албанске власти Косова оптужују за незакониту трговину људским органима, „основан је на лажи, и увео је у заблуду Савет Европе и повукао за собом формирање МТБЈ“, каже Катући.

„Мојим имањем никада нису прошли припадници ОВК, било људи са Косова“, додаје он и спреман је да се „суочи са Хашимом Тачијем и осталима у Хагу како би доказао неправду која је учињена његовој породици.

Адвокат Горан Петронијевић, који је у Хагу бранио првог председника Републике Српске Радована Караџића, нагласио је да су Мерсин Катући и његов приштински адвокат Том Гаши и сами добро свесни да је њихова изјава фарса. Дакле, косовски Албанци само покушавају да дискредитују рад Хашког специјалног суда, који истражује злочине милитаната тзв. Ослободилачке војске Косова.

„Познајем адвоката који заступа интересе власника Жуте куће. Он одлично разуме да је ова тужба апсолутна глупост и да нема везе са здравим смислом. Њихова тактика је ‘напад је најбоља одбрана’, иако је напад бесмислен. Они знају да су ти злочини почињени и за то постоје докази, упркос чињеници да су неки од њих уништени у Хагу и да нико није приморао Албанце да врше ексхумацију тела жртава како би се утврдило да су им вађени органи“, рекао је Петронијевић за портал „Балканист“.

„Ови људи су навикли на чињеницу да им свет дозвољава да прођу некажњено и априори прихвата њихове лажи за истину. То је разлог сличних поступака. Али Дик Марти је изванредан стручњак и његов говор је био сјајан. Није скривао ништа што се тамо догађало. За косовске Албанце овај извештај представља велики проблем који покушавају да реше тако бесмисленим и глупим поступцима“, каже Горан Петронијевић.