Сједињене Државе под руководством председника Бајдена ће терати Београд да промени став по питању Косова и да преиспита своје односе са Русијом. Ово мишљење изнео је министар спољних послова Србије Никола Селаковић, који борави у званичној посети Москви.

„Што се тиче администрације Бајдена, очекујемо само додатни притисак на Србију, чији је циљ да наша земља промени свој став о Косову и Метохији, као и став о нашим односима са Русијом и Кином“, рекао је он у интервјуу за РИА Новости.

Истовремено, како је приметио Селаковић, потенцијал за сарадњу Београда и Москве није ни приближно исцрпљен. „Без обзира да ли говоримо о енергетици, економији, инфраструктурним пројектима, културној и научној сарадњи, наше земље већ сарађују у свакој од ових области, али постоје могућности да се побољша сарадња и о томе ћемо разговарати током моје званичне посете Русији. <…> Имамо много могућности да продубимо сарадњу у енергетском сектору. И то се односи не само на нове гасоводе. Ради се и о новим пројектима и реконструкцији хидроелектрана. Такође постоје могућности за сарадњу у области културе, у пољопривредном сектору — сарадња између ресорних министарстава је веома важна за Србију. Већ смо потписали споразуме и надамо се да ће они бити што пре ратификовани и спроведени. Један од њих се тиче отварања новог културног центра Србије у Москви и надам се да ћемо, док сам на дужности министра, успети да реализујемо овај пројекат. Имамо добру сарадњу у војној сфери, између министарстава одбране и војски двеју земаља, и нема разлога да се ова интеракција не настави “, рекао је политичар.

Никола Селаковић је такође приметио да Србија неће постати део НАТО-а и неће се придружити западним санкцијама против Русије.
„Ми смо једина земља у региону која се није придружила санкцијама против Русије, и желео бих да цитирам нашег председника у вези с тим: овај приступ ће остати непромењен док је он на челу Србије. И ми смо поносни на ову чињеницу. За нас односи са Москвом остају приоритет и намеравамо да их развијамо. Али истовремено намеравамо да развијамо односе са свим осталим земљама региона“, рекао је Селаковић.

Коментаришући сарадњу у војно-техничкој сфери, шеф Министарства спољних послова Србије приметио је да је једно од питања о којем ће разговарати са колегом Сергејем Лавровом „стварање новог формата састанака министара спољних послова и министара одбране двеју земаља — 2 + 2.“

Одговарајући на питање о напретку у примени споразума који је председник Србије Александар Вучић постигао са бившим америчким председником Доналдом Трампом септембра 2020. године у Вашингтону, политичар је скренуо пажњу на одсуство било каквог напретка. „Био је то важан споразум, али сада, осим отварања канцеларије Америчког фонда за развој у Београду, не видимо друге резултате“, рекао је он.

Сличну оцену дао је и процесу европских интеграција Србије.
„Процес придруживања Европској унији је процес који стално мења циљеве. Када постижете неки циљ, увек постоји нови и низ додатних захтева. Када разговарамо са нашим европским партнерима о процесу приступања последњих година, они увек критикују спроведене реформе, посебно у области владавине закона. <…> То изгледа као процес који се никада неће завршити. <…> Знате да смо земља која не подржава санкције против Руске Федерације и ова тема се сада много чешће помиње у преговорима са нашим западним партнерима. <…> Нисам оптимиста да ће Брисел одобрити све што је предузето и урађено. И то се односи не само на Србију. Ово се односи на све државе Западног Балкана. Тренутно се Европска унија суочава са великим унутрашњим проблемима и, нажалост, претходних месеци били смо сведоци недостатка добре воље по питању приступања држава Западног Балкана Европској унији“, закључио је Селаковић.