Док се у Русији настављају дискусије о томе да ли држава треба да помаже уметницима током пандемије, власти Србије су већ помогле. Бројни чланови Савеза естрадно музичких уметника Србије (СЕМУС) добили су од Министарства финансија 90.000 динара.  

„Ту помоћ су добили музичари и певачи који су у статусу самосталног уметника а да нису у пензији, већ су активни, и којима још увек тече радни стаж. Међу њима су Иван Гавриловић, Снежана Бабић Снеки, Марко Булат, Беки Бекић, Јелена Броћић и многи други. Та помоћ је знатно помогла људима“, рекао је председник СЕМУС-а Драгиша Голубовић.

Руски музички продуцент Јосиф Пригожин је позитивно оценио ову вест из Србије и додао да је сам био иницијатор стварања синдиката естрадних уметника Русије, али колеге га нису подржале.

„Генијално! То сам хтео да објасним и учиним за нас“, коментарисао је Пригожин у разговору за портал „Балканист“.

„Или би требало да постоји синдикат којем би помагали имућни људи, а из синдиката би нешто новца ишло људима којима је то потребно. Или би требало да држава помогне онима којима је помоћ потребна. Треба погледати статистику и праву потребу човека који се нашао без посла и који је у дуговима. Приступ мора бити индивидуалан, у то сам сигуран“, рекао је Јосиф Пригожин.

Како каже руски продуцент, идеју стварања таквог синдиката у Русији подржали су многи естрадни уметници, али само на речима. Раније је Пригожин у интервјуу за лист „Вечерњаја Москва“ рекао да су многи руски уметници у невољи због последица пандемије коронавируса, јер су изгубили прилику да зараде новац. Према речима продуцента, у таквом ситуацији су музичари, плесачи, глумци, циркуски уметници, а стање ствари ће се побољшати најраније средином 2021. године.

Српски уметници истичу да је им је материјална помоћ у доба пандемије много значила. Иван Гавриловић је веома захвалан Синдикату што се бори за певаче који су у незавидној финансијској ситуацији.

„Тачна вам је информација. Морам да похвалим СЕМУС и његовог председника. Добили смо од њих по 90.000 динара, то неком значи, а оном ко зарађује пуно можда и не значи. Мени град Београд уплаћује стаж, на основу свега онога што смо радили деведесетих, имали смо пуно хуманитарних акција“, истакао је власник хита „200 на сат“.

У СЕМУС-у су на молбу портала „Балканист“ рекли да се материјална помоћ естрадним уметницима исплаћује од јуна. Драгиша Голубовић каже да је новац добило преко 80 музичара и певача.

Иначе, упућен је захтев Министарству финансија да одобри додатна средства и за самосталне раднике у области културе, тј. за музичаре и певаче који нису у статусу самосталног уметника, који живе искључиво од свог посла и по том основу су пријављени код пензионог фонда и плаћају сами себи доприносе.

„Имамо више од две хиљаде глумаца порозишта и филма, писаца и других уметника који су у крајње тешком стању. Треба мислити на њих. Ми се сада боримо да им помогнемо“, рекао је за „Балканист“ председник СЕМУС-а.

Зоран „Кики“ Лесендрић је у разговору са дописником портала „Балканист“ потврдио да је и он раније добио материјалну помоћ од државе, али не као слободни уметник, већ као директор приватне фирме.

„Сада су помоћ добили слободни уметници. Ја имам своју фирму, тако да не спадам у ту категоријју. Али као директор фирме и ја сам добио помоћ: држава нам је дала 90.000 динара. Наравно да је добро што државам помаже уметницима естраде. Музичарима сада није лако. Надам се да ће помоћ добити сви којима је неопходна, максимално подржавам ту одлуку“, каже Лесандрић.