Епидемија корона вируса захватила је и Црну Гору. Званично је потврђено да је најмање 8 грађана до сада заражено у првих 24 сата, од када је обзнањено да је регистрован први обољели. Десетине грађана који су са зараженима били у непосредном контакту налазе се у изолацији. Реалне су процјене да наредних дана епидемија короне у Црној Гори може да букне.

Мјере које прописују свјетске здравствене и хуманитарне организације за поступање у епидемији короне, да се без пријеке потребе не излази напоље и стриктно забрањују масовна окупљања, Влада Црне Горе јуче је грубо прекршила. Око 150 руских туриста, са уредно купљеним авио картама, били су принуђени да јучерашњи дан проведу на аеродрому Тиват, јер су власти Црне Горе слијетање њиховог авиона условили да Русија претходно бесплатно обезбиједи долазак око 50 црногорских грађана, који се налазе у Москви. 

У међународним односима незабиљежен примјер поступања владе једне међународно признате државе у моменту хуманитарне кризе, била је јуче главна вијест у руским медијима. Огорчење нису крили ни водећи представници званичне Москве. Марија Захарова, портпарол руског Министарства иностраних послова јуче је током дана ситуацију у Црној Гори са руским грађанима оцијенила „као критичну“ и наводећи да „Црна Гора повезује издавање дозволе руској страни за евакуацију својих држављана на територију Русије, са тиме да Руска Федерација преузме одговорност и за држављане Црне Горе који се налазе на територији Русије и да их својим снагама превезе на територију Црне Горе“. 

„На овом примјеру могу видјети сви, како у овако сложеном тренутку за читав свијет, једна земља поступа неодговорно. Из овога мора се извући поука како се понашати не смије“, рекла je Захарова.

Још оштрији од Захарове, у осуди поступања црногорских власти, био је сенатор Франц Клинцевич, ранији потпредсједник Комитета за одбрану и безбједност Савјета Федерације. Овај утицајни политичар је понашање црногорских власти окарактерисао као „уцјену“, те да је „Црна Гора наше туристе узела као таоце.“

Кнежевић: Влада ЦГ угрозила наше и руске грађана

Поступање црногорских власти према руским и црногорским грађанима у вријеме хуманитарне кризе, изазвало је незадовољство и у тамошњој јавности. У ексклузивном коментару за Балканист, један од лидера опозиционог Демократског фронта Милан Кнежевић је јучерашње поступање Владе Црне Горе оцијенио као „срамно и уцјењивачко“ и да оно „довољно говори о нашој институционалној немоћи да се на реалан начин ухватимо у коштац са пандемијом короне.“ Кнежевић је мишљења да је црногорска влада била обавезна да у Москву „пошаље авион Монтенегро ерлајнза за евакуацију црногорских грађана“, а не да „у овако критичном тренутку уцјењује руску државу и на тај начин доводи у опасност и наше и руске држављане“. Опозицини лидер закључује да „све јуче виђено дјелује апсурдно, али кад је у питању Влада Црне Горе није и неочекивано.“

На званичном Твитер налогу Владе Црне Горе објављена је информација да је авион Монтенегро ерлајнза јуче евакуисао 33 црногорска држављана из Будимпеште, као и да би авиони црногорске националне авиокомпаније сјутра требали да полете за Београд и Рим, главно жариште епидемије корона вируса у Европи. Због чега је Будимпешта јуче добила предност у односу на Москву, гдје је евакуацију чекало више црногорских грађана, из владе и надлежног министарства није објашњено.

Натезање и уцјене црногорске владе око издавања дозволе за слијетање три још прекјуче спремна авиона из Москве, довеле су до вишесатног кашњења и немогућности да се бар један авион, када су дозволе већ добијене, приземљи на аеродром у Тивту, на коме не постоје услови за ноћно слијетање. Око 150 руских туриста који су дан провели на тиватском аеродрому, у касним вечерњим часовима били су принуђени да се аутобусима пребаце на око 100 км удаљени аеродром у Подгорици. Њихова агонија напокон је окончана синоћ послије 23 часа, када је авион Аерофлота дефинитивно одлетио за Москву. 

Како је саопштено на Фејсбук страници Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори, за сјутра су са подгоричког аеродрома планирана 2 лета компаније Победа у 13:30 и 18:50, као и компаније С7 у 18:30. То вјероватно неће бити довољно да евакуише све руске туристе који се тренутно налазе у Црној Гори, а којих према најавама има више од 1000. 

Неодговорно и у међународним односима незабиљежено понашање једне владе у условима хуманитарне кризе, да 150 људи принуди да сатима чека на аеродрому, па да се у позним вечерњим часовима пребацује преко територије на којој хара епидемија, додатно је срозала имиџ Црне Горе у Русији. Бојим се да ће то имати далекосежне посљедице на црногорски туризам на најважнијем, руском тржишту, једног дана када прође епидемија корона вируса. 

Искрено се ипак надам, да јучерашње мрцварење руских грађана у Тивту и црногорских у Москви, неће угрозити њихово здравље и непосредно их изложити опасности од корона вируса.