Директор Центра за руско-српску сарадњу у Београду Милош Ковачевић налази се на лечењу у привременој болници за заражене Ковидом-19 на Београдском сајму. Он говори о условима у којима живе пацијенти.  

„Поздрав из привремене болнице Сајам! Ја сам добро, коронавирус није добро. Покушава да побегне, али сад му је касно — има да га сажваћем“, пише Милош на Фејсбуку. 

„Поносан сам на државу Србију што је успела да организује овако адекватан одговор на зло које нас је ударило. Услови су одлични. Пацијенти долазе из разних болница и сви су у једном сложни, ово је тренутно најбоље место за опоравак“, саопштава младић. 

Болницу са три хиљаде кревета у Београду опремила је Војска Србије. Сличне болнице на почетку епидемије опремљене су у концертним и спортским салама и у другим градовима Србије.

„Одлична здравствена нега. Храна је укусна и обимна“, пише Милош.  

Треба рећи да је исхрана као у војсци: шунка, паштета, јаја, воће, поврће, пасуљ, кромпир или тестенине. 

Пацијенти имају болничку одећу, папуче, пешкире и предмете личне хигијене. А имају и чиме да се баве у слободно време. 

„Постоји библиотека, ту је простор за рекреацију, може да се игра билијар, стони тенис, стони фудбал… Хала је опремљена бесплатним брзим интернетом и ТВ екрани су свуда. Шетња и дружење са другим пацијентима је дозвољено“, каже Милош. 

Он је захвалан војним лекарима који се брину о пацијентима. 

„Војска управља болницом, а на њеном челу је пуковник др Анђелковић ког морам да похвалим за одличну организацију. Лекари и друго медицинско особље на челу са потпуковником др Вељком раде по 24 сата, без могућности за одмор. Они су наши хероји. Стрпљиво и савесно одговарају на захтеве пацијената, од којих су многи већ месец дана на лечењу и јако нестрпљиви за одлазак кући.

На фотографији сам са својим пријатељем који је целу ноћ бринуо о здрављу пацијената у овој болници, херојем Николом Орељем.

Наравно, разговарамо о вестима. Изузетно ценимо помоћ руских епидемиолога, који у нашим градовима раде већ другу недељу, док смо сви у главном граду. Помажу српским лекарима у дезинфекцији болница, пријему пацијената и организацији лечења. Желели бисмо да их упознамо и да им кажемо пуно хвала“, говорит Милош.  

„Живела Србија! Живела Русија! Смрт Корони — Здравље народу! До победе“, поручује Милош Ковачевић.