Међу најпопуларнијим руским производима у Србији нашли су се ручни сатови, аутомобили и оружје. Управо су то најчешћи одговори српских корисника друштвених мрежа. 

„Да ли сте купили неки руски производ и који?“

„Ја, на пример, носим руски сат“, написао је један корисник Твитера и започео читаву дискусију: испоставило се да има пуно љубитеља руских ручних сатова. 

„Отац ми је купио ‘Старт’, а брату ‘Ракету’. Било је то пре 40 година. Били смо још деца.“

„А мени је ‘Ракету купио деда, и дуго сам носио тај сат. Деда је умро и сат је стао. Мистика.“

„И данас бих носио сат ‘Восток’, али украли су ми га“, каже један коментатор. 

Иначе, руске ручне сатове и данас воле и цене у Србији. Лепа активисткиња Српске социјалистичке партије Ана Гроздановић се недавно похвалила поклоном свог обожаваоца из Русије – командирским златним сатом. 

Срби такође цене и руске аутомобиле.

„Лада 011 из 1977, купио сам је за хиљаду долара, и три године сам је возио док сам студирао. Затим сам је продао за исте паре“. 

„И ја имам Ладу.“ 

„Лада је за наше планине најбоља. Пролази где нико не може. Вечити аутомобил.“

„Имао сам Ладу Самару, колико је само било потребно снаге да окренеш волан!“

„Има ли шта боље од Москвича? Наравно, Волга“, цитирају Срби филм „Балкански шпијун“, оцењујући руске зимске точкове.  

„Како да не возим Уаз Патриот, носим Восток амфибију, једем црвени кавијар са Камчатке, имам жену Рускињу, пијем руске лекове кад сам болестан, зељонику и спаситељ држим у ранцу! Шта више?! О бензин и гасу да не причам“, хвали се један корисник Твитера. 

Цени се у Србији и квалитет руског оружја. Ловци хвале ловачке пушке „Сајга“ и „Бајкал“. Али на цени је и АК-47 и пиштољи из Туле. 

Међутим не цене високо руску белу технику. Срби мисле да је совјетска била боља. Испоставило се да многи Срби још увек имају совјетске фрижидере који добро раде. 

Српске жене су заволеле руску чоколаду „Аљонка“ и бомбоне („Руски слаткиши су најбољи на свету!“), а мушкарци, наравно, вотку. Они мисле да су најбоље марке вотке „Столичнаја“, „Журављи“, „Руски стандард“ и „Калашњиков“. 

„Пиво им је одлично, ‘Балтика’, на пример“, пише један читалац. „У Русији га нико не пије. Кад сам споменуо, сви су ми се смејали“, пожалио се један саговорник. „Шта, чак и црно? Не знају они шта је добро пиво“, закључио је мушкарац. 

Добро су оценили „бесмртне“ руске, тачније совјетске фотоапарате – „Зенит“ и „Смена“. 

Жене хвале руско злато, дијаманте, ћилибар и козметику. 

„А ја имам код куће руског медведа Мишку, купила сам га у време Олимпијаде 80“, каже једна корисница Твитера. 

Испоставило се да у Србији високо цене руски памук и свилу, ствари које се могу носити годинама, чувају грамофонске плоче Висоцког, Окуџаве, Жане Бичевске и концерте руске симфонијске музике. 

„Увек купујем руски квасац“, приметила је једна жена. 

„Ја сам руски производ. Хвала дедушки. И нисам на продаји“, нашалио се један корисник Твитера.  

Фото: blic