На сајту пројекта „Срби за Србе“ објављена је потресна прича о породици Стојковић из села Добрујевац код Алексинца. Ради се о родитељима који су срчани болесници са четворо златне деце која већином имају тешке здравствене проблеме.

„Свако дете је имало своју тужну причуˮ, каже мајка Јелена.

„Давид (17) од рођења има омфалокелу (испадање трбушних органа), што мора да оперише. Сара (10) је имала исклизнуће бутне кости, а затим и пет операција. Ускоро је очекује шеста због сплета црева. Петар (9) је превремено рођен у петом месецу трудноће. Једва је преживео због чега сада каска у развоју и иде у школу по специјалном програму. Стефан (6) је, Богу хвала, здрав.“

Овој породици је неопходна ротациона косачица и балирка за сено, а преко је потребна и изолација што се види по огромној влази у кући, олуци, стаза око куће и сређивање соба.

Стојковићи од сигурних примања имају само дечији додатак, тако да превасходно живе од пољопривреде.

„Нисмо лењи људи, али нас је живот водио трновитим путевима. Имамо пет хектара, а држимо и нешто стоке. Ипак, иако имамо трактор, кубуримо много са прикључним машинама. Увек молимо да нам неко изађе у сусрет и тај неко дође кад он може, а то често није онда када је нама најпотребније. Зато увек каснимо са усевима, кошењем и балирањем. Цео живот прикупљам паре за те машине, али, нажалост, да живим још хиљаду година не бих успела то да сакупим“, прича Јелена Стојковић.

Сазнајте више о овој напаћеној пороци на веб-сајту „Срби за Србе“.