Четвртог децембра у Сочију доћи ће до 17. по реду сусрета председника Русије Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића. Очигледно је да је до веома високог нивоа узајамног поверења и сарадње између двеју држава дошло захваљујући напорима да се одржавају интензивни контакти, о чему је више  пута поносно говорио српски председник. 

Портал „Балканист“ је припремио кратак преглед свих узајамних посета Владимира Путина и Александра Вучића.  

Октобар 2014. После Крима

Владимир Путин на позив председника Србије Томислава Николића учествује у прослави 70. годишњице ослобођења Београда. То је трећа и у том тренутку најсвечанија званична посета руског председника главном граду Србије. 

kremlin.ru

Владимиру Путину је уручен Орден Републике Србије I степена. Почасни је гост војне параде посвећене 70. годишњици Београдске операције у Другом светском рату, а веома су га топло дочекали и становници главног града који су изашли на улице са његовим сликама. 

mk.ru

Након преговора Владимира Путина и Александра Вучића (од априла 2014. Вучић је премијер Србије) потписан је пакет докумената и одржана заједничка прес-конференција. Тада и почиње активна сарадња двеју земаља у војно-техничкој области. 

kremlin.ru

Додаћемо да је посета Путина одржана у време заоштравања односа Русије и Запада поводом Кримског референдума. 

Октобар 2015. Након потписивања Споразума са Косовом о заједници српских општина

kremlin.ru

Годину дана касније Вучић и Путин се састају у резиденцији руског председника Ново Огарјово (у Московској области) где разговарају о актуелним политичким питањима и, свакако, о ситуацији на Косову. 

Мај 2016. После парламентарних избора у Србији

Кроз нешто више од пола године Александар Вучић поново долази у Москву а Владимир Путин му честита победу Српске напредне странке на парламентарним изборима. Вучић обећава руском лидеру да ће се сарадња Београда и Москве само развијати. 

kremlin.ru

Март 2017. Уочи председничких избора у Србији

У марту 2017. Александар Вучић је поново у Кремљу. Владимир Путин поново наглашава да српска влада улаже велике напоре да се увећа експорт пољопривредних производа у Русију до 40%, а захваљујући томе Русија постиже раст спољнотрговинске робне размене (без обзира на западне санкције). 

kremlin.ru

Путин такође полаже наде у то да ће актуелна власт победити на предстојећим председничким изборима. Ако е има у виду да тадашњи председник Томислав Николић није намеравао да се поново кандидује, подршка је била упућена Вучићу. 

Децембар 2017. Прва посета Александра Вучића у својству председника

Владимир Путин је честитао (сада већ) српском колеги победу на изборима, а Вучић је изјавио да намерава да развија политичку и економску сарадњу до највишег нивоа (и држи реч!). 

kremlin.ru

На билатералним преговорима су се чуле изјаве о расту робне размене, увећању узајамних инвестиција и испорука руског гаса Србији. Путин је тада изјавио да би нове могућности за пословну сарадњу отворио Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (који је и потписан у октобру ове године). 

Александар Вучић је са своје стране пожелео руском лидеру победу на предстојећим председничким изборима и истакао да у „Србији осећају разлику у томе како се према њој Русија односила пре него је Владимир Владимирович дошао на власт, и после његовог доласка на власт“, и „високо ценимо руку пријатељства коју нам је пружио председник Путин“. 

Вучић је подсетио да је Москва одговорила ветом на резолуцију СБ УН којом би српски народ неправедно био жигосан за геноцид, да је Москва увек пружала подршку по питању Косова и обећао је да никада неће увести санкције против Русије. 

kremlin.ru

На крају посете потписан је пакет докумената у којем важно место заузима испорука руског гаса. 

Мај 2018. 73. Парада победе на Црвеном тргу

У мају прошле године Александар Вучић је био гост 73. Параде победе у Великом отаџбинском рату на Црвеном тргу. 

kremlin.ru

Руски медији су били пуни Вучићевих фотографија док поносно корача крај руског председника током шетње „Бесмртног пука“. Вучић је носио фотографију свога деде. 

 Јануар 2019. Владимира Путина у Београду дочекује преко 100 000 Срба

Након пет година Путин је поново у Београду. Посета се претвара у праву сензацију. Око 130 хиљада људи долази пред Храм Светог Саве да поздрави Путина (руски председник је разгледао декорације храма на којима су радили руски уметници). 

Tanjug

Потписано је око 20 докумената, међу којима су најважнији о развоју пројекта „Турски ток“, учешћу предузећа „Силовије машини“ у модернизацији ХЕЦ Ђердап-1 и модернизацији српске железнице. 

Током посете Александар Вучић поклања руском лидеру Пашу, штене шарпланинца (Пашин брат, иначе, служи у српској полицији). 

kremlin.ru

Децембар 2019. 

Предстојећа посета Александра Вучића Русији одржава се у време највећег развоја војно-техничке и економске сарадње. А не треба заборавити и важну посету Дмитрија Медведева Србији 19. октобра, поводом 75. годишњице ослобођења Београда. 

Дмитриj Лане

Београд је купио руски противваздушни комплекс „Панцир-С1“, а Србија обара све рекорде у изградњи своје деонице гасовода „Турски ток“. О томе да ће деоница кроз Србију бити готова до краја године Александар Вучић је изјавио јесенас током преговора са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко. 

Припрему предстојећег сусрета у Сочију није нимало пореметио такозвани „шпијунски скандал“, односно спиновање у српским медијима информације да руски заменик војног аташеа предаје некакав коверат српском официру. Прошле недеље Александар Вучић је рекао заменику руског министра спољних послова Александру Грушко да гаји велике наде поводом предстојећег сусрета са руским лидером Владимиром Путином, и да ће том приликом разговарати о глобалним и регионалним питањима.  

kremlin.ru