У року од највише 6 месеци Србија ће произвести 4 милиона доза руске вакцине „Спутњик Ве“, изјавио је министар у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој и копредседник међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић.

„Супстанца за вакцину је стигла на аеродром Шереметјево и данас поподне ће се транспортовати у Београд у специјалним контејнерима на температури од плус два до плус осам степени. Када стигне у Београд иде у Торлак, где је све спремно за производњу вакцине која ће почети сутра у поподневним сатима. За први период од четири до шест месеци ће се произвести четири милиона вакцина Спутњик Ве. Вакцина Спутњик Ве је постигла изванредан резултат. Ефикасност је дошла до 97,6 процената“, рекао је Ненад Поповић.

Он је додао да ће се вакцина користити првенствено за српске грађане, јер је такав договор председника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића, али наравно да ће Србија помагати и региону.

Очекује се да би прва вакцина из Торлака, могла да дође до пункта за вакцинацију за 10 дана.

Руски национални институт за епидемиологију и микробиологију Гамалеја потврдио је 19. маја квалитет вакцине произведене на Торлаку и одобрио да се у будућности у овом српском институту производи вакцина Спутњик Ве.

Србија ће тако постати прва земља у Европи која производи ту вакцину.