Србија ће имати најнижу цену за руски гас у Европи. Ово је за радио станицу „Говорит Москва“ рекао председник Фонда за националну енергетску безбедност Константин Симонов.

Експерт је приметио да је јуче, 25. новембра, током преговора са руским лидером Владимиром Путином, председник Србије Александар Вучић успео да добије најбољу цену гаса за своју земљу – бољу од оне на коју се Београд надао.

Према речима Симонова, Александар Вучић је рачунао на цену од 500 до 510 долара за хиљаду кубика гаса. Експерт каже да би Србија тешко могла да плати чак и толики новац. Због тога се у Сочију српски лидер договорио да се цена руског гаса за Београд неће мењати у наредних шест месеци и да ће износити 270 долара за хиљаду кубика. И то је најнижа цена у Европи.

Како примећује руски експерт, Србија може да се нађе на трећем месту на листи земаља за које је руски гас најјефтинији. Тренутно је руско плаво гориво јефтиније само за Белорусију и Јерменују.
„Цена гаса за Србију је сада између цене коју плаћа Белорусија — 138 долара – и цене коју по новом уговору плаћа Молдавија — 450 долара за хиљаду кубика гаса“, каже Симонов.

Говорећи о могућим корекцијама цена, председник Фонда за националну енергетску безбедност је напоменуо да споразуме не потписују владе, већ компанија и да је „обично позната само основна цена (износ у тренутку закључења уговора), али формула по којој се добија цена заправо се никада не открива, па стога цена може и да се промени“.

Симонов је такође рекао да ће тако ниска цена гаса за Србију свакако изазвати недоумицу код „западних партнера“, који ће у овом договору видети политичку компоненту и „политички попуст“ за Србију. Међутим, према речима експерта, нова цена за Србију није повезана ни са каквим политичким аспектима: она је резултат комерцијалног споразума између Гаспрома и Србијагаза.

Фотографија: Shutterstock/Fotodom